Kako su nastali jezici kojima se danas govori u Europi?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Aucklandu objavili su 2012. studiju prema kojoj su zaključili da svi indoeuropski jezici vuku porijeklo sa prostora današnje Turske.

Portal "Business insider" napravio je na temelju te studije animiranu mapu evolucije indoeuropskih jezika.

Prema istraživanju znanstvenika sa Novog Zelanda na čelu s dr. Quentinom Atkinsonom svi indoeuropski jezici su nastali u Anadoliji, odakle su se širili na istok i zapad, čime su nastale balto-slavenska i indoiranska skupina jezika.

Nakon balto-slavenske faze nastaju prabaltički i praslavenski jezik, od kojega se kasnije izdvaja južnoslavenska skupina jezika.

Ako je suditi po animiranoj video snimci Business Insidera , već u prvim godinama nove ere je došlo do evolucije i odvajanja hrvatskog (slovensko-srpskohrvatskog) jezika od praslavenskog.

Južnoslavenski jezici nastaju iz dva ogranka južnoslavenskog prajezika – zapadnoga i istočnoga. Iz zapadnoga su se razvili slovenski, hrvatski, srpski, crnogorski, bošnjački, a iz istočnoga makedonski i bugarski jezik.

Razvoj hrvatskog jezika se uglavnom rekonstruira na temelju starih natpisa, tekstova i imena. Rekonstrukcija počinje od zajedničkog praslavenskog jezika.

U odnosu na druge slavenske jezike, južni slavenski jezici pokazuju neke zajedničke osobine, a detaljnija povijest ne može se točnije odrediti. 

Izvor: Jutarnji.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.