Uvode se prijamni ispiti za upis u srednju školu?

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostovao je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' u kojoj je najavio da će se mijenjati kriteriji za upis u srednje škole te da će se u ograničenom broju slučaja uvesti prijamni ispiti, prenosi Večernji.hr 

Pojasnio je kako će se prijamni ispiti dozvoliti u vrlo malom broju škola, primjerice 15. Gimnaziji u Zagrebu i dodao kako će se srednje škole moći same zaštititi od 'neznalica' - imat će mogućnost autonomno odlučiti o tome koliki će im biti bodovni prag za upis.

Rezultati postignuti na natjecanjima, prema najavama ministra, jače će se vrednovati, a što se tiče gradiva, ministar je rekao kako se i dalje 'uči napamet', kako se treba smanjiti učenje činjenica i krenuti prema 'problemskom učenju' i razvijanju viših kognitivnih sposobnosti.

S time se slažu i korisnici EduCentar portala, od kojih polovica ističe da je vrijeme da se učenike potiče na kreativno razmišljanje

Govorio je i o Bolonji. Ocijenio ju je kao dobru stvar, ali je naglasio da je loše provedena.

- U razvijenim zemljama 70 posto posla, prema izjavama poslodavaca, mogu pokriti prvostupnici. Naši poslodavci tvrde da je taj postotak 11 posto, nije li to malo sumnjivo, rekao je Mornar i naglasio da studij ne smije biti socijalno utočište. 

U revidiranje Bolonjskog procesa prvi je krenuo Ekonomski fakultet u Zagrebu koji je odlučio prekinuti model 4+1, te stvoriti intergrirani studij po modelu 5 + 0. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.