Razmišljate o prekvalifikacijii ili dodatnoj edukaciji?

Kako biste odlučili u što se želite prekvalificirati, najprije morate znati zbog čega to želite učini i hoće li prekvalifikacija ispuniti vaša osobna, a ne samo profesionalna, očekivanja.

Za početak, nemojte na prekvalifikaciju gledati kao na 'nužno zlo'. U vrijeme kada se mnoga zanimanja mijenjaju ili nestaju, dobro je usavršavati postojeće vještine i nadograđivati znanje. Osim toga, prekvalifikacija vam može vratiti samopouzdanje – osjećat ćete se korisno jer radite nešto za sebe. 

Zašto se prekvalificirati?

-    Ne možete pronaći posao u svojoj struci

Vaše zanimanje spada u područje gdje su mogućnosti zapošljavanja vrlo male ili uopće ne postoje.

-    Već jako dugo ne radite u struci

Ako više od pet godina ne radite posao u struci, možete se smatrati da ste izgubili svoj profesionalni identite vezan uz to određeno zanimanje ili su vaše vještine postale zastarjele. U tom slučaju potrebno vam je stjecanje dodatnog znanja kako biste usavršili vještine.

-    Oduvijek želite to raditi

Ako ste po struci jedno, a vaša velika ljubav je zapravo nešto sasvim drugo, tada je vaš izbor racionalna odluka.

-    Vaš sadašnji posao traži dodatna znanja i vještine

Prekvalifikacija kao posljedica tehnoloških promjena danas je potpuno uobičajena. 

Za što se prekvalificirati?

Uvijek je dobro da prekvalifikacija bude na tragu vaših želja i ambicija, a ne samo rezultat težnje za financijskom sigurnošću. 

Za početak, riješite Upitnik profesionalnih sklonosti, kako biste utvrdili koja su zanimanja idealna za vas. Prema prijedlogu zanimanja donesite odluku o upisu nekog od tečajeva koje možete upisati preko EduCentar portala. 

Na EduCentru možete pronaći bogatu paletu tečajeva i škola koje nude popuste ukoliko prijavu obavite online putem. 

Izdvajamo neke zanimljive tečajeve s istaknutim popustima: 

-  Pučko Otvoreno učilište Centar nudi program prekvalifikacije za zanimanje Ekonomist. Pošalji upit na program i ostvarite popust! 

-  Za sve s područja Rijeke izdvajamo Tečaj za turističke pratitelje koji možete upisati uz 10% popusta. Prijavite se i bavite se zanimljivim i dinamičnim poslom. 

-  Voditi zdrav život u vrijeme kada je sve manje vremena za fizičku aktivnost, izrazito je važno. Ako želite promovirati zdrav život, i voljeli biste raditi kao instruktor fitnessa u teretani, ovaj program osposobljavanja idealan je za vas. Dostupan je u više gradova.

- Kuhanje je opet u modi, stoga vam Ustanova za cjeloživotno učenje Magistra nudi upis programa Kuhar wellnes i dijetalne kuhinje. Educirani kuhari traženi su na tržištu rada, stoga je završavanje programa zaista isplativa investicija. 

- Zanimanje prodavača jedno je od najtraženijih na tržištu rada. Ukoliko tražite posao iz područja prodaje, a nedostaju vam ključna znanja, upišite program Obrazovne grupe Zrinski - prekvalifikacija za zvanje Prodavač. 

Što još moram znati o dodatnoj edukaciji? 

Prilikom upisivanja tečaja u svrhu dodatne edukacije napravite analizu svog dosadašnjeg iskustva:

•    Trebaju li vam nove vještine ili je bolje osvježiti postojeće (npr. upisati tečaj njemačkog jezika)? Pogledajte brojne programe za učenje stranih jezika.  

•    Kakva je budućnost vašeg zanimanja (usmjerite se na stjecanje vještina koje će u budućnosti u vašem poslu sigurno biti tražene npr. informatička pismenost)? 

•    Kako se ta edukacija uklapa u vaše privatne planove (želite posjetiti neku stranu zemlju, pomoći sestri vikendom u kozmetičkom salonu i sl.)? 

Neovisno o tome odlučujete li se za prekvalifikaciju ili dodatnu edukaciju, najprije analizirajte vlastita postignuća i vještine te odaberite one mogućnosti koje će ih najbolje upotpuniti ili nadograditi. 

Naravno, ako želite, sada imate priliku napraviti i potpuni zaokret u karijeri, ali kako biste bili sigurni u ispravnost te odluke najprije jasno definirajte vlastite želje i snove, kako poslovne tako i privatne. Sretno! :) 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.