Odaberite svoje studentske predstavnike

Na Sveučilištu u Zagrebu danas i sutra, 25. i 26. ožujka 2015., provode se izbori za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica.

Glasačka mjesta otvorena su oba dana od 8 do 20 sati. Na izborima imaju pravo sudjelovati i birati svi studenti dodiplomskih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Izbori za studentski zbor Sveučilišta i studentski zbor pojedine sastavnice provode se istovremeno na svim fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu, i to prema odredbama Pravilnika o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagreba te Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama. 

Izbori za studentske predstavnike su neposredni, slobodni i tajni. Novi studentski predstavnici biraju se na vrijeme od dvije godine. Studenti sa svih razina studija na ovim izborima biraju 50 članova Studentskog zbora Sveučilišta.

Od ukupno 50 članova ovoga tijela, 17 članova bira se izravno na izborima, dok ostale članove, njih ukupno 33, imenuju Studentski zborovi sastavnica (svaka sastavnica po jednog predstavnika). Pritom, od 17 kandidata koji se biraju izravno, najmanje njih četvoro moraju biti studenti poslijediplomskih studija. Na fakultetima i akademijama na izborima se biraju novi članovi njihovih studentskih zborova. Broj članova studentskog zbora pojedinog fakulteta ili akademije koji se biraju na izborima utvrđuje studentski zbor svake sastavnice, a on ne može biti manji od ukupnog broja studentskih predstavnika u fakultetskom vijeću ili vijeću akademije.

U skladu s Pravilnikom o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, svi studenti, studentske organizacije, čelnici sastavnica ili od njih ovlaštene osobe mogu promatrati studentske izbore.

Oni su prethodno odgovarajućem izbornom povjerenstvu sastavnice pisanim putem morali najaviti svoju želju za promatranjem izbora, koje im je onda izdalo potvrdu najkasnije pet radnih dana prije početka studentskih izbora. Studentski zbor Sveučilišta i studentski zborovi sastavnica bit će konstituirani po okončanju izbora, a njihov mandat započinje 1. listopada 2015.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.