Zamjena uloga: Učenici postali učitelji na jedan dan

Rijetki su profesori koji imaju odvažnost ponovno se vratiti u školske klupe i staviti u kožu učenika, pa makar i na jedan dan.

Ma, kao da mi nekad nismo bili učenici, obrazlažu. No vremena se mijenjaju. A Dani zamijenjenih uloga kao eksperiment provode se u američkim i europskim školama. U Hrvatskoj se samo nekoliko škola odlučilo za takvu “zamjenu”.

U zagrebačkoj srednjoj Upravnoj školi to je tradicija. I ove godine su učenici sjeli u urede ravnatelja i pred ploču - ali ne da bi odgovarali nego poučavali. Iskustvo je, kažu, nezaboravno.

- Smisao programa koji je dio školskog kurikuluma je dati priliku i povjerenje našim učenicima da se okušaju u svim poslovima koji se inače rade u školi. Sve je zamišljeno kao fiktivna, a zapravo gotovo pa realna situacija. Učenici se javljaju na oglas za posao, dolaze na razgovor, a u konačnici profesor bira zamjenu. Kreću pripreme za posao nakon kojih učenik može samostalno obavljati zadaću - kaže ravnateljica Suzana Hitrec. Svake godine je učenici iznenade.

- Vrlo su uspješni, fleksibilni, mogu rješavati probleme. Imaju potencijal i vrline za koje ja, njihovi profesori, a ponekad i roditelji nemamo pojma da postoje jer ih jednostavno ne stavljamo u takve situacije u kojima to mogu pokazati.

Svakoj školi savjetovala bi da to uvrste u program. Primjer je to dobre prakse kojom dokazujemo da smo zajednica koja uči, u kojoj smo svi u istoj poziciji: da svi možemo učiti jedni od drugih. Svaka uloga ima svoju težinu. Učenička pogotovo ako je stavimo u pasivnu poziciju i nemaju mnogo prostora za svoju kreativnost i potencijal. Teška je i danas nastavnička uloga.

Više autoritet nastavnika nije onaj koji se podrazumijeva nego ga treba stjecati na potpuno nove načine - objasnila je ravnateljica glavne prednosti projekta. Ono što učenici naglašavaju kao najveću lekciju nakon profesorske uloge jest važnost aktivnih đaka na satu. P

rimjećuju koliko je teško nastavniku predavati ako ga cijeli razred ignorira, gleda kroz prozor, ometa...

- Predavala sam hrvatski, obrađivali smo Marinkovićevu novelu ‘Ruke’. Shvatila sam da je uloga profesora vrlo zahtjevna jer na zanimljiv način učenicima treba prezentirati nastavni sadržaj koji njima u ovoj dobi nikako nije zanimljiv. Kolege su bili začuđujuće smireni, čak i više nego na satu kod naše prave profesorice.

Najteži dio bio mi je predstaviti sadržaj po redu, smisleno jer mi se na početku sve pomiješalo i sve sam željela izgovoriti istodobno da nešto ne zaboravim. No uspjela sam se koncentrirati, sve logički posložiti i uspjela. Stekla sam veliko samopouzdanje i mislim da bi ovo trebali proći svi učenici - rekla je maturantica Petra Šikoronja (18). Njezina profesorica, Suzana Ven Rakić (40) koja u Upravnoj školi predaje od 2003. iz zadnjeg reda razreda je slušala nastavu.

- U pripremi je najkompliciranije bilo objasniti im etape sata, kako nešto prezentirati u 45 minuta. Istodobno, iskustvo koje sam proživjela kao učenica u 40. nezaboravno je.

No većina profesora boji se prepustiti nastavu i kontrolu. Moderan profesor treba ovakvo iskustvo jer učenike vidi iz nove perspektive. Komunikacija prelazi na potpuno novu razinu - kaže profesorica hrvatskog i književnosti. Ravnateljica je izrežirala situaciju u kojoj ljutit roditelj napada učenicu koja je preuzela njezinu ulogu.

- Ravnateljica ima veliku odgovornost. Ostalim djelatnicima sam davala zadatke, koordinirala ih, pazila da su svi na vrijeme na satu, razgovarala s roditeljima, veliki odmor provela sam s kolegama i slušala njihova iskustva. Jednom roditelju nisam se odmah predstavila kao zamjenska ravnateljica pa kad je doznao, loše je reagirao. Uspjela sam ga smiriti i završiti razgovor. Ponosna sam - kaže Maja Medanović (16). Tek je poslije doznala da je ravnateljica sve s nezadovoljnim roditeljem izrežirala.

- Ostvarila je bit ravnateljske uloge: aktivno poslušala, smirila situaciju, obećala pozitivno rješenje... Jako me obradovalo jer za to ne postoji tečaj nego je i dio osobnih karakteristika i fantastično je što to može netko i sa 16 godina. I mi i kolege se možda ne snađemo ponekad tako dobro kao što se ona - zaključuje Hitrec.

Izvor: 24sata

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.