Prilikom zapošljavanja diploma više nije ključan faktor

Generacije koje su nedavno završile fakultete ili sada studijske dane privode kraju, odrasle su na pričama da trebaju “završiti u roku” i “dobiti diplomu”, no kada odrade te dvije roditeljske zapovijedi i nađu se na tržištu rada, često shvate da im nedostaje ono što bi im u današnje vrijeme posao zbilja moglo osigurati – praktično iskustvo.

Upravo s tim problemom bavio se CEO agencije 5 minuta, tijekom predavanja na WinDays konferenciji. 

Većina studenata dolazi na razgovor za posao s osjećajem da na njega polažu neko pravo, kao da su taj su posao “zaslužili” završavanjem studija. No to je daleko od dovoljnog. Tijekom intervjua u 3 faze, postavljaju važno pitanje, a to je 'Što si još radio/la osim studiranja?'

U to ulazi samostalan rad na vlastitim vještinama, studentska natjecanja, izborni predmeti, ljetne prakse jer su studenti koji se na njih odlučuju jednako opterećeni obvezama programa, kao i njihove kolege, no spremni su na dodatan angažman.

Često se čuju žalbe kako uz Bolonjski sustav nemaju dovoljno vremena za druge aktivnosti i stjecanje praktičnog iskustva, no iskustva iz navedene tvrtke pokazuju drugačije. Studenti koji rade puno radno vrijeme uspješno daju ispite. 

U sklopu navedenog predavanja predstavljeni su rezultati istraživanja koje je proveo Microsoft na 50 sudionika. 

Njih čak 82 posto radilo je za vrijeme školovanja, a najviše znanja potrebnih za rad ispitanici su stekli u vlastitom aranžmanu. Tim istim ljudima pri zapošljavanju je višestruko bitno iskustvo od ocjena ili dužine studiranja, a velik dio njih također bi prije zaposlio nekoga tko ima praktičnog iskustva, ali ne i diplomu, nad diplomantom bez iskustva.

Samo njih 4 posto misli da ih je formalno obrazovanje adekvatno osposobilo za ono čime se bave, no ujedno ih i 98 posto smatra da se ta prva poražavajuća statistika može promijeniti promjenom kurikuluma – primjerice, vrednovanjem vannastavnih aktivnosti.

U svakom slučaju, potrebno je promijeniti mentalitet koji i dalje promovira stare obrasce i stvoriti sustav koji potiče rad na sebi i stvara uspješne pojedince koji nisu iznimka koja potvrđuje pravilo.

Ukoliko tražite dodatnu edukaciju s kojom biste mogli obogatiti svoj životopis, pregledajte ponudu s popustom

Ako ste u potrazi za poslom, pogledajute ponudu poslova na MojPosao. 

Izvor: Netokracija 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.