64% ispitanika protiv vraćanja uloženog u obrazovanje zbog odlaska u inozemstvo

Portal EduCentar istražio je što građani misle o vraćanju uloženih sredstava u obrazovanje u slučaju zaposlenja u inozemstvu. U anketi je sudjelovalo 360 ispitanika.

Većina ispitanika (64%) je protiv obveze vraćanja uloženih sredstva zbog odlaska u inozemstvo.

„Ne, jer nisu oni krivi što nema mogućnosti zaposlenja u državi“ i „Studenti nisu krivi za promašenu politiku upisnih kvota, a još manje za stanje u gospodarstvu“ samo su neki od komentara ispitanika koji objašnjavaju njihovo stajalište.

Suprotnog mišljenja je 36% ispitanika koji su za povrat uloženih sredstava.

Dio ispitanika, njih 18%, je za vraćanje cijelog iznosa troška školovanja. Ispitanici navode da 'ukoliko se već školuju na račun države, da su onda i dužni ostati u njoj i raditi na njenom razvoju.'

Drugi dio ispitanika (18%) je za vraćanje određenog iznosa troška školovanja.

„Država, odnosno svi porezni obveznici ulažu u obrazovni sustav (neovisno koliko je dobar ili loš). Nakon završetka studija bi trebali barem djelomično vratiti uložena sredstva kroz plaćanje poreza i rad za dobrobit onog koji je platio njegovo školovanje. Ukoliko netko smatra da nije dužan vratiti uložena sredstva, onda se mogao školovati o svom trošku u onoj državi u kojoj misli raditi i plaćati poreze“, komentar je jednog ispitanika.

Drugi ispitanik navodi da je za 'opciju povrata 50% uloženih sredstava, čisto da ne zaborave tko ih je svemu naučio kada uspiju u drugoj državi'.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.