Od jeseni besplatne knjige 
i za sve srednjoškolce!

Razmjeni knjiga u školama te na raznim buvljacima, ali i kupnji novih, koje za gimnazijske programe stoje i do dvije tisuće kuna, na kraj je odlučio stati gradonačelnik Milan Bandić, koji je i srednjoškolcima obećao da će ih udžbenici od jeseni, baš kao i osnovnoškolce, pričekati na školskim klupama.

– Odgovornost je uprave Grada da osigura svojim učenicima uvjete da se obrazuju. Peti put udžbenike su dobili osnovnoškolci, a da mi se nije dogodilo to što se dogodilo, i srednjoškolci bi već dobili knjige – objasnio je Bandić te dodao kako Zagreb u Europi može postati 28. metropola samo s većim stupnjem obrazovanja.

A upravo za upis u srednje škole Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ovog je tjedna donijelo precizne kriterije. Ono čega su se srednjoškolci najviše bojali, a što se dugo i najavljivalo, prijamni ispiti koji će odrediti tko je spreman za koju vrstu obrazovanja, ove godine ipak se još neće provoditi.

Ipak, kako su rekli iz MZOS-a, donijeli su neke ključne promjene u kriterijima za upis.

– U prvi razred srednje škole moći će se upisati i punoljetni učenici, uz dozvolu Ministarstva, a u srednjoj će se školi kao prvi strani jezik moći učiti onaj koji đacima nije bio prvi jezik u osnovnoj školi – objasnili su iz Ministarstva te dodali kako je povećan i broj bodova koji se mogu "zaraditi" na pojedinim natjecanjima u osnovnoškolskom obrazovanju te ih pribrojiti onima pri upisu u srednju.

Osim toga, za upis neke srednje škole bit će potrebno položiti prijemni ispit. 

Javnih srednjih škola u Zagrebu ima 65, pohađa ih gotovo 40.000 učenika, a u prve se razrede svake godine upisuje oko 1500 novih srednjoškolaca. Ove godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kriterije za upis donijelo je samo mjesec i pol prije no što počinju sami upisi što je, kažu roditelji, nešto kasnije nego proteklih godina, ali i dalje dovoljno rano da njihova djeca odluče u koju će se školu upisati, odnosno koja je vrsta obrazovanja za njih.

Nova školska godina, 2015./2016., kako za srednjoškolce tako i za osnovnoškolce, počinje 7. rujna te traje do 10. lipnja.

Zimski praznici trajat će od 24. prosinca do 8. siječnja, dok je od 21. ožujka do 25. ožujka predviđen proljetni odmor školaraca.

Izvor: Večernji.hr 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.