6 uobičajenih neverbalnih znakova koji su u drugim zemljama uvredljivi

Kada idete u inozemstvo, treba dobro proučiti običaje, ali provjeriti i koje su kulturne razlike između vaše zemlje i onoga što je vama uobičajeno, a nekome možda neprimjereno.

Naime, ako odete u Latinsku Ameriku, nađete se recimo na ulicama Argentine i pitate ljubazne prolaznike da vas upute kud biste trebali ići, a umjesto da im kažete ‘Hvala’ pokažete im palac gore, ozbiljno ćete ih uvrijediti.

Kulturološke razlike ne nalazimo samo u Latinskoj Americi već i u drugim dijelovima svijeta. No, ipak, od europske neverbalne komunikacije najviše se razlikuje ona azijska.

Dok mi smatramo da je ljubazno gledati ljude u oči dok komuniciramo s njima, za Azijate je to neprihvatljivo. Također, ne bi baš bilo lijepo da komplimentirate njegov ili njezin namještaj jer biste svojoj kući mogli otići sa stolcem u rukama, prenosi Likaclub.eu

Prekriženi prsti

Obično kad nekome želite sreću prije nekog bitnog događaja, pokažete mu prekrižen kažiprst i srednjak. No, to nemojte nikad radili ako ste u Vijetnamu. Tamo je to simbol za ženske genitalije.

 Palac gore

Vrlo popularan način da nekome pokažete ‘Samo naprijed’, ‘Bravo ti!’ i ‘Može’, ali to nije slučaj i ako ste u Latinskoj Americi. Naime, u zemljama poput Brazila i Argentine, ali čak i Irana i Afganistana, to je se smatra jako bezobraznom gestom.

Čaša okrenuta naopako

Iako to nije običaj baš svaki put kad sjedite u kafiću, nekad se prilikom ispijanja rundi nađe netko tko će ispiti pa čašu okrenuti naopako. Međutim, ako ste u Australiji nemojte to raditi, time signalizirate ljudima u kafiću da se želite s njima potući.

Komplimenti

Da, svi ih vole uživo i na Facebooku, ali ako se nađete u nečijem domu u Aziji, nemojte komplimentirati kako su stvari u kući predivne. Vaš domaćin će se osjećati obvezatnim da vam ih pokloni, a ako vi k tome još i odbijete, to će za njega ili nju biti velika uvreda.

Kontakt očima

U Europi se smatra da je pristojno gledati nekoga u oči dok razgovarate s njim. Na to zaboravite kad ste u Aziji. U nekim dijelovima Azije to se smatra bezobraznim ili se pak doživljava kao čin zastrašivanja. Spustite pogled prema tlu i ljubazno razgovarajte s drugom osobom.

 Počišćen tanjur

Ako se ikad nađete na Filipinima, nemojte pojesti sve što je na tanjuru jer bi to naprosto značilo da propitkujete mogućnosti vašeg domaćina da zadovolji vaš apetit.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.