Nove pedagoške mjere u školama uključuju i kazne zbog korištenja mobitela!

Uporno korištenje mobitela u nastavi, unatoč višekratnim upozorenjima nastavnika, brbljanje, urezivanje različitih uradaka u školski inventar i slični lakši i često ponavljani ispadi ubuduće će sve učenike osnovnih i srednjih škola koštati izricanja opomene, piše Slobodna Dalmacija. 

Zbog korištenja nedopuštenih izvora podataka za prepisivanje riskirat će dobivanje ukora, a zbog poticanja nasilničkog ponašanja, poput skandiranja prije ili tijekom tučnjava i sličnih obračuna te snimanja događaja koji uključuje nasilničko ponašanje, kao i poticanja grupnog govora mržnje, učenicima osnovnih škola prijeti strogi ukor, a srednjoškolcima opomena pred isključenje iz škole.

Teško nasilničko ponašanje, drske krađe, prijetnje oružjem, krivotovorenje pisane i elektroničke službene dokumentacije škole, kao i objavljivanje materijala elektroničkim ili drugim putem u cilju kompromitacije i povrede dostojanstva druge osobe tretirat će se kao osobito teška povreda ponašanja, zbog koje će učenici osnovnih škola moći biti preseljeni u drugu, a srednjoškolci "odletjeti" iz škole.

No, izricanje najtežih pedagoških mjera poput strogog ukora i preseljenja u drugu školu za učenike osnovnih škola te opomene pred isključenje i isključenja za učenike srednjih škola neće biti moguće bez prethodne obavijesti uredu državne uprave u županiji i nadležnoj ustanovi socijalne skrbi koji su dužni izvijestiti školu o poduzetim mjerama.

Vrijedi za sve škole 

To su samo neki od prijedloga prvoga jedinstvenog Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera koji će od jeseni i nove školske 2015./2016. godine vrijediti za sve škole u Hrvatskoj.

Sada su za sve škole izrečeni jedinstveni uvjeti i ponašanja za koja će se izricati određena mjera, jer se dosad događalo da u različitim školama za isti prekršaj djeca budu različito kažnjavana.

Iz prijedloga mjera je također razvidno da se sada za lakše prekršaje, poput korištenja mobitela, šaranja i oštećivanja inventara, brbljanja, naguravanja, uznemiravanja učenika ili radnika škole "najniža" mjera opomene neće izricati odmah nakon uočenog prekršaja, nego, kako piše u obrazloženju, nakon „ponovljenih lakših povreda“.

Prijepora oko predloženih rješenja, kako se već sada može vidjeti na mrežnim stranicama, zacijelo će biti, a jedno od njih bi mogao izazvati prijedlog da se, primjerice, klađenje ili kockanje u učionicama tretira samo kao lakša povreda ponašanja istovjetna nedopuštenom korištenju mobitela, dok se unošenje i konzumiranje psihoaktivnih sredstava, a pri tome se misli na alkohol, cigarete, droge i sl., u „prostor gdje se održava odgojno-obrazovni rad“ smatra težom povredom ponašanja i kažnjava ukorom.

Nejasno je iz pravilnika i kako će se kažnjavati korištenje tih sredstava u toaletima, školskim dvorištima i ostalim nenastavnim prostorima.

Konzultacije 

Također je vidljivo da će izricanju mjera prethoditi brojni koraci – učitelji i nastavnici morat će voditi računa o dobi, psihofizičkom stanju učenika i okolnostima koje utječu na razvoj djeteta, kao i učestalosti pojavljivanja tih oblika ponašanja. Učeniku će se prije kažnjavanja morati omogućiti savjetovanje s odgojno-obrazovnim radnikom te pisano izjašnjavanje o događaju.

Očekuje se također da se pedagoški radnici prije izricanja mjere konzultiraju međusobno, ali i s drugima, poput liječnika školske medicine, nadležnoga centra za socijalnu skrb i slično.

Mjere će se bez izjašnjavanja učenika izricati tek ako on bez opravdanog razloga i drugi put ne odazove pozivu razrednika, a bez roditelja ako se oni ne odazovu službenom pisanom pozivu na razgovor.

Pročitajte i cijeli članak s detaljnijim opisima kazni za određena ponašanja. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.