Što svaki 20-godišnjak mora znati o novcu

Upravljanje novcem nije pitanje talenta, već vještina koja se uči. Postoje brojni savjeti o tome kako pametno upravljati novcem, dodatno zaraditi ili uštedjeti. Ipak, postoje i stvari koje je pametno izbjegavati.

Evo nekoliko osnovnih korisnih savjeta kada je vaš novac u pitanju:

Vraćajte dugove

Ponekad ćete se naći u situaciji da vam treba kredit ili morate posuditi novac. Prije nego što to učinite, isplanirajte kada ćete početi vraćati dug, u kojem iznosu te koliko će vam vremena trebati da dug vratite.

Budite racionalni i nemojte se 'zaletavati'. Iako se svi volimo riješiti dugova čim prije, uzmite u obzir da se svaki mjesec može dogoditi neka nepredvidiva situacija koja će značiti i dodatni trošak. Iz tog razloga uvijek ostavite malo manevarskog prostora umjesto da rata otplate u potpunosti optereti vaš budžet.  

Planiranje budžeta

Upravljati novcem nije teško, ako znate na što vam novac odlazi. Međutim, ako nemate predodžbu koliko novca mjesečno trošite na kave ili izlaske, lako ćete se naći u situaciji da ćete precijeniti vlastite financijske mogućnosti ili pak zapasti u novčane probleme.

Kreirajte tablicu troškova koja sadrži vaše redovite mjesečne izdatke (npr. stanarina, režije, kava, skripte…), svoj mjesečni prihod raspodijelite po tim stavkama, a na kraju mjeseca evidentirajte stvarnu potrošnju i usporedite je sa svojom projekcijom. S vremenom ćete točno znati na što trošite novac i koliko vam novca ostaje za dodatne stvari koje si želite priuštiti (npr. ljetovanje).  

Oprezno s minusom

U minus na tekućem računu lako je ući, ali jako se teško izvući iz njega. Ako već morate ulaziti u minus, neka to bude iz pametnih razloga. Imajte na umu da je to novac koji vam nitko nije poklonio i za koji plaćate prilično visoke kamate. Ako nisu u pitanju nepredvidivi i vrlo bitni troškovi, radije se strpite i pokušajte uštedjeti željeni iznos nego da posežete u ovu 'rupu bez dna'.

Niste toliko bogati da kupujete jeftine stvari

Ponekad je bolje uložiti malo više novca u nešto, umjesto da kupujete jeftine stvari koje se lako potroše. Obratite pažnju na svoje navike. Koliko često mijenjate tenisice? Isplati li se uložiti u skuplje, koje će vam dulje trajati? Imate li naviku 'napuniti frižider', a zatim zaboraviti na kupljene namirnice kojima potom istekne rok trajanja? Bačen novac najgora je stvar koju si možete priuštiti. Razmislite u koje se stvari isplati uložiti malo više novca – kvaliteta dugoročno manje košta.

Ovo su idealne godine za štednju

Ako ste tek počeli raditi, pomisao na mirovinu vjerojatno vam je zadnja stvar na pameti. Ipak, u tridesetim godinama lako ćete izračunati koliko biste novca imali da ste sa štednjom počeli već danas i ako to niste učinili, bit će vam žao.

Neke od najuspješnijih europskih zemalja poznate su upravo po tome što roditelji djeci vrlo rano usađuju svijest o važnosti štednje (npr. Nijemci). Ovo je jedna od stvari u kojoj vrijeme itekako radi za vas i vaš novac.

Investiranje je lakše nego što mislite

Ne morate biti 'vuk s Wall Streeta' da biste ulagali svoj novac. Postoje brojni načini kako možete investirati malo novca uz niske rizike. Istražujte mogućnosti, ima ih mnogo i korisne su. Iskoristite ovo kao dobru priliku da naučite kako novac cirkulira i kako ga možete oploditi – isplati se.

Kreditna sposobnost nije samo pitanje novca

Biti kreditno sposoban ne znači samo imati pravo na kredit do određenog iznosa, već i uredno vraćati svoje dugove. Ako se ikada nađete u situaciji da uzimate kredit, svakako se pobrinite da taj novac vraćate u dogovorenim rokovima.

Pouzdani klijenti dugoročno si stvaraju dobar ugled što znači da će im i u slučaju većih investicija biti odobreni iznosi na koje u drugačijim okolnostima ne bi mogli računati.

Stvorite fond za crne dane

Naravno, ne možete u isto vrijeme počet štedjeti, investirati, dizati kredit, ulaziti u minus i još povrh toga stvarati 'fond za crne dane', ali ovo posljednje zapravo je nešto na čemu biste trebali najprije poraditi.

Kaže se da bi 'fond za crne dane' trebao biti iznos vaših šest mjesečnih plaća, dakle, u pitanju je novac koji ne možete uštedjeti preko noći, ali ako se potrudite poraditi na tome, u budućnosti ćete imati svotu koja vas može spasiti u kritičnim situacijama te zbog koje nećete morat posezati u 'minus na računu' ili tražiti kredit.

Čak i ako vam svakodnevica izgleda bezbrižno ili se još uvijek ne zamarate financijama, imajte na umu da u budućnosti sigurno neće biti tako. Ako možete, zašto se ne biste pripremili upravo sada, kada ste ovako opušteni?

Osiguranje nije samo za automobil

Ugovaranje zdravstvenog i/ili životnog osiguranja najbolja je stvar koju možete napraviti u ovom godinama. Zdravlje se ne podrazumijeva, nemojte biti tvrdoglavi i toliko sigurni u sebe da zanemarite brigu o vlastitom zdravlju. Što se životnog osiguranja tiče, također je u pitanju pametna investicija, stoga ispitajte sve opcije.  

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.