Pametni karijerni potezi koji će se kasnije isplatiti!

Mlađim osobama na početku karijere svakako je lakše preuzeti rizik nego u kasnijoj fazi kada su opterećeni raznim obiteljskim i drugim problemima.

S obzirom da nikada nije prerano razmišljati o karijeri, razmislite o ovih nekoliko pametnih karijernih poteza koji će vam se kasnije zasigurno isplatiti!

1. Preuzmi rizik i dodatne odgovornosti!

Neupitno je da na početku karijere, odnosno na (svakom) prvom poslu morate dati sve od sebe i pokazati se kao pouzdan, vrijedan radnik koji je uvijek spreman preuzeti dodatna zaduženja bez pogovora i previše rasprave s nadređenima.

Naravno, u ekstremnim situacijama treba pokazati stav i nadređenom dati do znanja da ste zaista pretrpani poslom te da bi zbog dodatnih aktivnosti mogla patiti kvaliteta odrađenog posla.

Ostajanje prekovremeno, poslovna putovanja, povremeni rad u inozemstvu lakše padaju mladim ljudima, bez obitelji i djece stoga prihvatite te prilike ako vam se nude! Razvit ćete se kao osoba, steći nova znanja,  ali i popuniti životopis opisima poslova koje ste radili!

2. Kolege nisu konkurencija nego 'izvor znanja'

Novi posao, nova zaduženja, novi kolege ….puno je to novog i zbrke u glavi! No, kolege na poslu treba gledati kao svojevrsni izvor znanja, a ne kako konkurenciju. Osobe koje su u organizaciji duže od vas mogu te mnogočemu naučiti.

Ako ste zamjena nekome od kolega, i odrađujete dio njihovog posla naravno da ćete naići na komentare, kritike i prijedloge za poboljšanje jer su te osobe prije vas taj isti posao odrađivale određeno vrijeme. Nemojte te komentare uzeti za zlo ili previše osobno. Samo vas žele što bolje podučiti poslu, da se što prije uhodate u posao i preuzmete aktivnosti koje su za vas namijenili.

Nemojte se bojati tražiti pomoć od kolega, ali vodite računa da pitate samo stvari za koje ste sigurni da niste dobili prethodno pismene ili usmene upute. Poštujte njihovo vrijeme kada vam prenose znanje i uvode vas u posao.

3. Ostani u kontaktu s kolegama s fakulteta

Nakon završetka fakulteta, ostanite u kontaktu s kolegama, povežite se s njima na društvenim mrežama jer nikad ne znate kada ćete ih sresti na poslovnom putu. Povremeno popijte zajedno kavu, a ako tražite novi posao, slobodno to razglasite među poznanicima. Možda vas netko preporuči ili vas obavijesti da se u njihovoj firmi otvara novo radno mjesto. Ostanite sa svima u dobrim odnosima jer nikad ne znate tko bi od njih mogao biti vaš kolega ili možda poslodavaca.

Ostani u kontaktu s s bivšim kolegama i ostalim ljudima koje upoznaješ na svom poslovnom putu, a to danas nije težak posao, pored svih društvenih platformi. Nikada ne znaš s kim ćeš morati surađivati u budućnosti, a netko od njih mogao bi biti i tvoj sljedeći poslodavac.

4. Ne propuštaj prilike

Ukoliko vam je nadređeni spreman platiti dodatnu edukaciju, bilo stranog jezika ili nešto usko vezano uz posao koji obavljate – iskoristite priliku. Pohađajte redovito satove, nemojte preskakati predavanja, budite aktivni jer ćete zasigurno nakon odrađene edukacije naučeno morati primijeniti na radnom mjestu, ali i napraviti evaluaciju uspješnosti edukacije.

Pratite konferencije vezane uz područje u kojem radite i iskažite interes da sudjelujete na istima kako bi se umrežili s osobama iz industrije.

Proučite ponudu edukacije na EduCentru i predložite nadređenom ako pronađete nešto za sebe! Osim toga, redovito pregledavajte ponudu poslova na MojPosao i upoznajte se s tržištem rada - kakve kandidate traže tvrtke u kojima biste željeli raditi u budućnosti i radite na izgradnji tog profila. 

5. Pažljivo s društvenim mrežama

Jednom kada se zaposlite, prihvatite kolege s posla na društvene mreže (ili šefa), morat ćete pripaziti i s objavama. Zaboravite na pijane slike sa zabava i statuse u noćnim satima, komentiranje kolega s posla i statuse sadržaja: 'Dosadno mi je na poslu'., 'Kada će završiti radno vrijeme' …

Preokrenite društvene mreže u svoju korist, komentirajte relevantne teme na twitteru i LinkedIN-u i povežite se sa zajednicom koju zanimaju iste stvari kao i vas.

 

Savjeta za uspjeh na poslu je mnogo no imajte na umu da svojim stavom na radnom mjestu pokazujete sve! Inicijativa, spremnost da radite više i preuzimate dodatne aktivnosti se zaista cijene.

Poželjno je i predlaganje ideja i sudjelovanje u važnim diskusijama. Slušajte kolege oko sebe, tako ćete bolje 'uloviti' posao i dobiti širu sliku.

Bahati stav 'ja sam došao s faksa i sve znam' ostavite ispred vrata ureda jer morate još puno toga naučiti. Teorija bez odgovarajućeg radnog iskustva često ne znači puno.

Sretno!  

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.