Danska - zemlja iz snova za studente

Obrazovanje je potpuno besplatno, a studenti u jednom semestru moraju odraditi praksu (internship), za koju dobiju plaću. Nakon što se odsele od svojih roditelja država im plaća stan, režije, hranu, daje im džeparac.

Fleksibilan sustav

Obrazovanje je potpuno besplatno. Nema negativnih bodova, nema socijalnog statusa. Mnogo je studija na engleskom, pa se svatko može uključiti. Ako upišete neki program niste prisiljeni slušati samo te predmete nego se mogu kombinirati s drugim predmetima i tako skupljati ECTS bodove. Mnogi studenti tako studiraju nešto, ali slušajući predmete iz ljetne škole skupljaju bodove kako bi slijedeći semestar mogli, recimo, putovati.

Država pokriva troškove života

Studenti u jednom semestru moraju odraditi praksu (internship), za koji dobiju normalnu plaću. I najbolji dio: nakon što se odsele od svojih roditelja (najčešće negdje između 18. i 21. godine) država im plaća stan, režije, hranu, daje novac za džeparac!

Studenti mogu tako zaraditi i do 6000 kruna (6120 kuna) mjesečno.

Zato svako ljeto, kad im završi godina, mali Danci putuju po Europi i svijetu te odlaze na „godišnji odmor".

Izvor: studentski.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.