Studirajte besplatno u ovih 7 zemalja, jedna nam je susjed

Ako želite studirati u inozemstvu i to besplatno, ne morate ići daleko. Naš zapadni susjed vam to omogućuje.

S obzirom da naša Sveučilišta nisu pri vrhu svjetske ljestvice najboljih, možda poželite studirati na nekom inozemnom sveučilištu. Ona najbolja su najčešće i najskuplja, ali neke zemlje su studentima omogućile besplatan studij.

Finska

Finska vas neće opaliti po džepu ako se odlučite na studiranje u toj sjevernoj zemlji, a druga pogodnost je što vam se nudi veliki broj studijskih programa i na engleskom jeziku. Postoji zanimljiva informacija, odnosno podsjetnik koji finska vlada upućuje svim budućim studentima: "Da, pokrit ćemo vam troškove tijekom studiranja, ali oni ne uključuju kavu dok ste na pauzama između predavanja."

Francuska

U Francuskoj se nudi najmanje 76 studijskih programa na engleskom jeziku, a većinu stipendija za njih nude privatna sveučilišta koja su inače jako skupa. Unatoč ovom podatku, još je zanimljiviji onaj koji kaže da svaki treći doktorat dobije student stranac! Državni studijski programi koštat će vas nešto više od tisuću kuna kojima ćete pokriti proces prijave i birokratske procedure vezane uz njih.

Njemačka

Visoko obrazovanje u Njemačkoj dobro je rangirano na većini lista, a studiranje na nekim od ovih sveučilišta financira i sama vlada. Za međunarodne studente Njemačka je i dalje odličan izbor jer osim na njemačkom, nude i mnoge programe na engleskom jeziku.

Norveška

Norveška sveučilišta ne naplaćuju školarine za internacionalne studente, a obrazovni sustav puno je prilagođeniji potrebama studenata (malene učionice, manji broj studenata na svakog profesora). Mnogo norveških sveučilišta nudi programe na engleskom jeziku, ali nemojte očekivati lagodnu financijsku situaciju s obzirom da je Norveška jedna od najskupljih zemalja za život.

Švedska

Još jedna Skandinavska zemlja našla se na ovom popisu. Više od 300 studijskih programa na 35 sveučilišta nude se na engleskom jeziku tako da su vrlo popularni među studentima iz cijeloga svijeta.

Brazil

I Brazil nudi mnogo studijskih programa na engleskom jeziku, a trošak studiranja na državnim i javnim sveučilištima je zanemariv. 

Slovenija

Za kraj, naši susjedi Slovenci! U Sloveniji se nudi i do 150 studijskih programa na engleskom jeziku, za slučaj da ne razumijete slovenski, a internacionalni studenti plaćaju skromne iznose samo za registraciju. Osim što ima kvalitetna sveučilišta, blizu su vam Italija i Hrvatska, što znači da često možete ići kući, ali i istraživati prekrasne turističke destinacije.

Izvor: mojfaks.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.