Neobična pitanja - i odgovori na njih

Često se može čuti da nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. Neka pitanja zvuče toliko jednostavno, a jako je teško dati odgovor na njih. Vjerojatno zato što većinu stvari prihvaćamo takvima kakve jesu i ne pitamo se zašto je to baš tako. No, djeca će vam zasigurno postaviti neka od ovih pitanja.

Zašto je nebo plavo?

Svjetlost dolazi na Zemlju od Sunca u svim bojama uključujući i one koje ne možemo vidjeti (UV i infracrvene zrake). Ono što vidimo kao bijelo svjetlo je zapravo mješavina različitih boja s različitim valnim duljinama. Boje vidimo kada se određene valne duljine svjetlosti reflektiraju u našim očima.

Sastav naše atmosfere je oko 78 % dušika i kada se svjetlost sudara s našom atmosferom, crvene i zelene valne duljine svjetlosti prolaze kroz nju nesmetano. No, plava valna duljina reflektira se od dušika u atmosferi i na kraju dođe do naših očiju kao plava boja, odnosno vidimo plavo nebo.

Zašto ponekad vidimo Mjesec tijekom dana?

Baš kao i ostale zvijezde, Mjesec je uvijek tu. Nebeska tijela ne idu nigdje tijekom dana, samo su zasjenjeni od Sunca. Kada se Sunce, Zemlja i Mjesec usklade na određeni način da se dovoljno svjetla reflektira sa površine Mjeseca, on se vidi sa Zemlje čak i tijekom dana.

Razlog zašto možemo vidjeti Mjesec, ali ne i druge zvijezde jest taj što Mjesec reflektira svjetlost 100.000 puta jače od najsjajnije zvijezde na nebu - dovoljno da bude vidljiv tijekom dana.

Koliko teži planet Zemlja?

Težina ovisi o snazi gravitacijskog polja koje privlači objekt promatranja. S obzirom da je Zemlja ta za koju se obično smatra da "proizvodi" gravitaciju, ovo je vrlo škakljivo pitanje. U Zemljinoj blizini nema većih objekata koji bi svojom gravitacijom privlačili Zemlju, a Sunce je prilično daleko. Matematičari su kompliciranim izračunima ipak došli do neke brojke a ona iznosi - 6,000,000,000,000,000,000,000,000 kg!

Zašto je voda mokra?

Ono što osjećamo kao vlagu zapravo je hladnoća nastala isparavanjem vode. Tekućine čine površinu mokrom zbog elektrostatičkog naboja, tj. suprotnih sila između molekula. Voda je polarna, ima nejednak električni naboj što čini jedan kraj molekule pozitivan, a drugi kraj negativan. To uzrokuje pojavu da mnoge površine privlače vodu i objašnjava mnoge druge osobine vode.

Kako ptice ne ubije struja kad stanu na dalekovod?

Da biste osjetili struju morate biti dio zatvorenog strujnog kruga. Morate dodirnuti i pozitivnu žicu i negativnu ili neutralnu žicu. Također, tlo će djelovati kao neutralna žica stoga je opasno dirati žice pod naponom dok stojite na zemlji.

Ako je ptica stala na žicu i dotakla metal na stupu ili drugu žicu, to će također završiti kobno za nju. Međutim, ptice stoje samo na jednoj žici ne dodirujući ništa drugo i zato su sigurne.

Postoje li izvanzemaljci?

Jedini ispravan odgovor na ovo pitanje je da još uvijek ne znamo. Ne može se sa sigurnošću potvrditi niti opovrgnuti postojanje izvanzemaljskog života. Ipak, imajući na umu beskonačnost svemira i postojanje bezbroj drugih galaksija, veća je vjerojatnost da je još negdje prisutan život, bilo da se radi o inteligentnom obliku života ili ne.

S druge strane, neki teoretičari stavljaju pod znak pitanja i definiciju života. Je li moguće da postoji oblik života kojem nije potreban vodik, dušik i kisik? U svakom slučaju smatramo da bi bilo egoistično misliti da smo kao stanovnici planeta Zemlje toliko privilegirani da predstavljamo jedini život u beskonačnom svemiru.

Izvor: tfscientist.hubpages.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.