Pronađeno rješenje za studente stručnih studija

Pitanje 55.000 studenata koji studiraju na stručnim studijima na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama diljem Hrvatske trebalo bi biti riješeno u prvom tromjesečju sljedeće godine. O problematici ste imali priliku već čitati u nekoliko navrata. 

Ministarstvo se obvezalo do devetog mjeseca 2015., u plan normativnih aktivnosti za prvi kvartal 2016. godinu uključiti izmjene Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te Zakona o akademskim i stručnim nazivima', priopćili su iz Vijeća studenata.

'Iznimno mi je drago što je nakon dva mjeseca došlo do dogovora s ministrom Mornarom i da će vrlo neugodan problem za veliki broj studenata uskoro biti riješen. Svjesni smo da su izmjene planirane za mandat neke nove Vlade, no jasno smo pokazali kako svi hrvatski studenti moraju imati jednaka prava kao kolege iz EU, i kako Hrvatska ne smije biti jedina država koja na ovaj način ima uređen sustav', izjavio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata.

Podsjetimo, studenti stručnih studija nakon završenih pet godina tj. sakupljenih 300 ECTS bodova, dobivaju titulu stručnog specijalista koja nije prepoznata na tržištu rada u Hrvatskoj kao ni u čitavoj EU. 

Tu činjenicu potvrdili su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i saborski zastupnik te član Odbora za obrazovanje znanost i kulturu Domagoj Hajduković, koji su dali punu podršku inicijativi Vijeća studenata.

Vijeće studenata zajedno će s HSZ-om u sljedećim mjesecima raditi na prijedlozima budućih naziva titula, prenosi tportal.hr. 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.