Tinejdžeri ne znaju razliku između Google reklama i organskih rezultata pretraživanja

Google svoje oglase na tražilici i web stranicama uklapa u sami izgled svega oko njih toliko dobro da ponekad niti ne znamo koja je razlika. No iskusnom je oku ipak jasno vidljiva pa nas spriječi u tome da kliknemo ukoliko to i ne želimo, što nije slučaj s tinejdžerima.

U Velikoj Britaniji samo trećina tinejdžera raspoznaje razliku pa time izbjegne "ulazak" u statistiku. Otkrili su to kroz istraživanje u Ofcomu, agenciji za nadgledanje britanskih telekomunikacijskih kompanija. Istraživanje je provedeno na tinejdžerima od 12 do 15 godina i na djeci od 8 do 11 godina. Kod potonjih je posebno istaknuto neraspoznavanje Google oglasa, samo petina to uspije.

- Internet pomaže djeci u učenju, otkrivanju novih stvari i spajanju s obitelji i prijateljima. No još uvijek moraju "internetsku okolinu" bolje upoznati kako ne bi "lutali" gdje ne žele ili im nije ni namijenjeno kao odredište - stoji u priopćenju Ofcoma.

Način na koji se istraživanje provelo je bio poprilično sadržajan i detaljno je odgovarao na sva pitanja tima stručnjaka koji su stajali iza njega. Naime, djeci su prikazane ispisane stranice Google pretraga ili nekih web stranica, a potom ih se tražilo da odgovore kroz jedan od tri ponuđena odgovora jesu li to: a) oglasi, b) najrelevantniji rezultati pretrage, c) najpopularniji rezultati pretrage.

Bez obzira što su oglasi u istaknutom narančastom okviru, samo 31 posto ispitanih od 12 do 15 godina odgovorilo je da su to oglasi, odnosno, da su oglasi je odgovorilo njih 16 posto od osam do 11 godina.

Također, kad se zbroje obje dobne skupine, njih 19 posto smatra da Google izbacuje na vrh najrelevantnije podatke i da ukoliko ih izbacuje, moraju biti i istiniti. A 46 posto ih ne zna financira li se Google kroz oglase.

Iako je ovo istraživanje relevantno, obuhvatilo je samo pretrage kroz browsere, a zna se da mladi ponajviše koriste pametne telefone, phablete i tablete, a tamo se ipak više koriste aplikacije, tako da treba provesti i istraživanje vezano uz oglase koji se pojavljuju na njima.

Izvor: monitor.hr

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.