Aplikacije i društvene mreže koje pomažu pri učenju

U zadnje vrijeme sve su češća upozorenja o štetnom utjecaju društvenih mreža na mlade. Svi izgledamo kao zombiji dok hodamo ulicama i gledamo u svoje telefone, dok se družimo s prijateljima i nabadamo po telefonima, dok sjedimo u javnom prijevozu ili na predavanjima i 'scrollamo' bespućima Facebooka.

Iako su ovo zbilja loše i potencijalno i štetne i opasne situacije, postoje i neke druge društvene mreže koje vam mogu pomoći da uspješnije završite svoj studij.

Teško je zamisliti svijet bez društvenih mreža, no većina znanstvenika i predavača i dalje u Twitteru, Facebooku i Instagramu vidi samo smetnju i problem umjesto korisnog oruđa koje može i njima i studentima olakšati rad. Neke od novih društvenih mreža i programa doista ti mogu pomoći da stvoriš stimulativniji i zanimljiviji 'okoliš' za uspješnije učenje.

Snapchat

Ova popularna foto i video chat aplikacija potiče studente na interakciju i bolje proučavanje materijala. Beryl Jones, predavačica na Sveučilištu u Kensingtonu, kaže da je počela koristiti ovu aplikaciju kako bi potaknula studente da postavljaju više pitanja tijekom predavanja: "Ovako su studenti aktivniji i više angažirani. Uzimaju screenshotove predavanja, označavaju na njima dijelove koje ne razumiju ili dodaju odgovore na pitanja koja sam postavila."

Trello

Radi se o on-line post-it papirić aplikaciji u koju možeš uploudati i linkati različite fotografije, video snimke i dokumente, organizirati ih u različite 'threadove' (koje možeš nazivati recimo po nazivima kolegija), pozivati u njih kolege i profesore pa materijale lakše može razmjenjivati čitava grupa ljudi. Ova aplikaciju pomaže ti da rasprave organiziraš slično kao na Pinterestu pa možeš 'pinati', dijeliti i obnavljati aktualne informacije.

Vine

Video snimke duljine šest sekundi koje se vrte u 'loop' preplavile su Internet, ali mogu ti pomoći i u tvom studentskom životu. Pomoću ovakvih videa možeš promovirati svoj fakultet, događanja na kampusu, najzanimljivije dijelove predavanja slavnih gostujućih predavača i još mnogo toga što ćeš vrlo lako i jednostavno podijeliti među kolegama. Snimke na Vine-u imaju odličan potencijal da se prošire čitavim internetom i postanu viralne što znači da će doprijeti do većeg broja ljudi.

Pocket

Ovaj ti alat za označavanje i 'bookmarkiranje' omogućuje da sakupljaš i 'skidaš' članke i stvaraš svoj vlastiti on-line časopis. Korisnici mogu slijediti druge 'pocketaše' i pregledavati njihove novosti što znači da se svi studenti mogu povezati s profesorom koji javno dijeli svoje članke i radove. Ovo te rješava muke grupnih mailova i chatova zbog kojih će se zažariti tvoj telefon, a omogućava ti da si uvijek u toku i imaš pristup friško 'updateanim' člancima.

Google Docs (Google dokumenti)

Korištenje zajedničkih dokumenata na kojima može raditi više osoba nije nikakva novost, ali Google dokumenti nude više od toga: možeš komentirati tuđe tekstove, mijenjati ih i nadopunjavati, a sve u realnom vremenu i mogućnosti da svatko vidi i prati svačiji korak i potez. Ovo znači da više studenata može raditi zajedno, svatko kad ima vremena, a da se ne morate fizički nalaziti i usklađivati rasporede – što zna biti jako komplicirano. Taj dokument možete onda poslati i profesoru te i on može unijeti svoje komentare.

Andrew Middleton sa Sveučilišta Sheffield Hallam ističe prednosti grupnog rada u Google Drive-u: "Mogućnosti poticanja učenja i organiziranja grupnih istraživačkih aktivnosti su beskrajne i lakše ako koristite Google Drive, a osim toga, ovakve aktivnosti učenja koje su fokusirane na zajedničke istraživačke aktivnosti pripremaju studente za realni svijet zaposlenja."

Italk

Iako se uglavnom koristi kao program za snimanje, ova će vam aplikacija pomoći da snimite predavanja i uploadate ih na Internet ili podijelite e-mailom. Imate i mogućnost mijenjanja kvalitete zvuka, a dijeljenje među različitim uređajima ne može biti jednostavnije.

Wunderlist

Neki su studenti organiziraniji od drugih, a oni neorganizirani mogu otežati rad kako predavačima, tako i kolegama. Aplikacija Wunderlist omogućava studentima i profesorima da naprave datoteke za svaki kolegij u koje će pohranjivati bilješke, napomene o rokovima i obvezama studenata, komentare, napomene, kontakte i slične bitne stvari uz koje nitko više neće zaboraviti na rok predaje seminara ili datum prvog kolokvija.

Instagram

Iako ga većina ljudi koristi za selfije, ova aplikacija za dijeljenje fotografija i ilustracija može ti pomoći da lakše sakupiš sve potrebne materijale za pojedini kolegij. Osim toga, na Instagramu možeš i taggirati prijatelje, komentirati fotografije i ilustracije, uploudati bitne stvari i na taj način olakšati i sebi i drugim kolegama koji se žele uključiti u diskusiju.

Izvor: mojfaks.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.