Novinarka Guardiana tvrdi da diploma nije ključna za uspjeh na poslu

Slobodna britanska novinarka Helen Whitehouse objavila je u Guardianu komentar u kojem otkriva da je nakon druge godine studija odustala od fakulteta. I da smatra da joj je to bila pametna odluka, jer je uspjela naći svoj put prema uspjehu kakav u suprotnom ne bi pronašla. Studij joj se, piše ona, nakon dvije godine toliko zgadio da je cijelo jedno ljeto provela zarađujući za život u trgovini i skupljajući koliko god je mogla novinarskog iskustva.

Prirodno je da tvrtke nastoje privući što bolje mlade ljude koji su tek diplomirali i žude se lansirati u svijet rada. Međutim, upozorava ona, postoji mnoštvo studenata kojima diploma ipak neće pomoći da nađu bolji posao. Whitehouse se poziva na istraživanje koje je pokazalo da, iako s identičnim diplomama, mladi koji potječu iz siromašnijih obitelji, nakon diplome imaju niže plaće od svojih kolega koji su odrasli u uvjetima višeg životnog standarda.

Nadalje, ističe i to, glavni motiv velike većine mladih za studiranje jest nada da će tako lakše naći posao. Istodobno, troškovi života sve su veći, školarine su sve više, a i ponuda poslova sve je nesigurnija, tako da Whitehouse predviđa da će vrlo skoro ovakvo stanje mlade jako udaljiti od sveučilišta. Posebno u onim područjima, kaže ona, u kojima je praktično iskustvo puno važnije za kvalitetu obavljanja posla, kao što je slučaj u novinarstvu koje je njen izbor.

Ona priznaje da se i dalje susreće s predrasudama da je automatski slabije obrazovana već time što nije diplomirala. I dok se iskreno raduje svakom svom prijatelju i kolegi koji diplomira, njoj apsolutno ne pada na pamet vraćati se na studij tako dugo dok taj dio obrazovnog sustava ne bude puno intenzivnije okrenut praktičnom dijelu naobrazbe.

Izvor: express.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.