Knjige i slikovnice koje će vas vratiti u djetinjstvo

Većina nas, pa i oni koji nisu ljubitelji književnosti, ima neku omiljenu knjigu ili slikovnicu koja ih vraća i podsjeća na djetinjstvo, a koje su im roditelji čitali prije spavanja ili iz koje su učili o životinjama i prvim životnim lekcijama.

Za sve nas to su bili prvi susreti s knjigama prije nego što smo zaronili u svijet Junaka Pavlove ulice, Ključića oko vrata, Čudnovate istine, Zvižduka s Bukovca…

Osnovne navike čitanja stjecali smo uz slikovnice, bajke i prve dječje enciklopedije. Ovo je mali pregled prvih dječjih knjiga koje je većina nas u osamdesetima držala u svojim rukama, a sam pogled na neke od njih vjerojatno će probuditi neka lijepa sjećanja.

1. Čudesni svjetovi Walta Disneya

Komplet od četiri knjige Svijet mašte, Priče iz raznih zemalja, Svijet novih granica i Tajni život životinja mnogima je bio omiljeno štivo u djetinjstvu. Većini je omiljena bila plava knjiga s bajkama u kojima su se prvi put susreli s likovima Pepeljuge, Trnoružice i Pinokija.

2. Maja

Djevojčice su obožavale čitati pustolovine male Maje. Knjige s Majom na našim su se prostorima pojavile šezdesetih godina i otada je postala jedna od najpopularnijih junakinja za djecu predškolskog uzrasta.

3. Mišo

Iako je Maja bila puno popularnija od Miše, mnogi dječaci su pratili pustolovine njezinog brata Miše, kao i psa Žučka i mace Mimi.

4. Mala enciklopedija životinjskog carstva

Dvije knjige, a kao djeca zvali smo ih zelena i crvena knjiga, učile su nas o životinjskom svijetu kroz zanimljive priče o životinjama, a sve je bilo upotpunjeno predivnim ilustracijama.

5. Pajo Patak

Paško Patak (starijim generacijama poznat kao Pajo Patak) bio je omiljeni dječji lik puno prije ovih modernih crtića. Jedan od najpoznatijih Disneyevih junaka zajedno sa svojim nećacima bio je omiljeni lik i naših slikovnica.

6. Pale sam na svijetu

Dječak Pale se probudio i otkrio da je sam u kući, tako započinje radnja ove knjiga koja je u lektiri prvog razreda osnovne škole. No, mnogi su se s tom pričom susreli i mnogo ranije.

7. Popaj

Kada nismo htjeli jesti špinat, roditelji bi nas podsjetili da je naš omiljeni junak Popaj toliko snažan zahvaljujući tom povrću. Kada nismo gledali njegove crtiće listali smo slikovnice.

8. Najljepše bajke svijeta

Mnogi još pamte Najljepše bajke svijeta koje je mnoge od nas fascinirala svojom naslovnicom na kojoj je modri i bajkoviti dvorac. Bila je prepuna najpoznatijih priča, a čitaju je i današnji klinci.

9. Ježeva kućica

“Po šumi širom, bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta.

Lovom se bavi, često ga vide, s trista kopalja na juriš ide. I vuk i medo, pa čak i ovca, poznaju ježa, slavnog lovca”, mnogi od nas još i danas znaju Ježevu kućicu napamet, a naučili su je dok su im je roditelji čitali prije spavanja.

10. Moja prva enciklopedija

Danas su mnoge enciklopedije interaktivne, a sam pogled na ovu starinsku klasičnu enciklopediju mnoge će vratiti u djetinjstvo. Iz nje su mnogi učili o prvim životinjama, prometnim sredstvima i vremenskim prilikama.

11. Enciklopedija za djevojčice

Velika i tvrdoukoričena knjiga imala je brojne savjete za djevojčice; od toga kako pripremiti jednostavan kolač do toga kako naučiti plesti ili izraditi lutku.

12. Tom Sawyer

Prije nego što smo se u školi susreli s onim ozbljnijim izdanjem knjige, prve pustolovine Toma Sawyera čitali smo u slikovnicama.

13. Sarah Kay

Mnoge generacije su odrasle uz Sarah Kay, predivne ilustracije dječaka i djevojčice. Osamdesetih smo svi skupljali sličice za njihov album.

14. Male knjige

Gotovo svi smo imali džepna izdanja knjiga u čijem središtu su bili popularni likovi poput Plutona, Mikija i Tri praščića, a sve je bilo upotpunjeno zabavnim ilustracijama.

15. 1000 zašto, 1000 zato

Već smo počeli polako rasti kad smo se bacili na ozbiljno listanje ove enciklopedije, ali smo je već u ranom djetinjstvu obavezno imali na polici. Ukratko, ovo je google prije googlea. Što nas je zanimalo, ovdje smo pronašli.

Izvor: net.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.