Rijeknik - rječnik riječi grada Rijeke

Maturant riječke Prirodoslovne i grafičke škole osmislio je nešto sasvim posebno čime odaje počast jezičnoj i kulturološkoj jedinstvenosti svoga grada Rijeke.

Svi vi koji ste iz Rijeke ili imate prijatelje ili kolege koji dolaze iz tog grada znate da postoje neke jezične specifičnosti toga mjesta koje ste sigurno primijetili u razgovoru (poput onog legendarnog 'Šta da?' koje je postalo svojevrsnim brandom grada Rijeke).

Upravo se ovom tematikom u svome maturalnom radu pozabavio mladi Riječanin Marin Nižić, budući student dizajna, prilikom osmišljavanja Rijeknika – rječnika riječi grada Rijeke.

88 tipičnih i specifičnih riječkih riječi

"Sam početak Rijeknika negdje je u drugom ili trećem razredu srednje kada smo na praktičnoj nastavi u školi imali zadatak napraviti informativni prospekt o Rijeci i regiji", kaže Marin za portal Moj faks.

 "Tako je kroz igru riječi nastala riječ Rijeknik, a s vremenom sam razmišljajući o tome što Rijeknik zapravo može biti i što mom gradu treba stvorio ovo što danas postoji Rijeknik – rječnik riječkih riječi."

Riječi je prvotno "skupljao" iz svoje glave, misleći o svemu što njemu predstavlja i definira Rijeku. "Kasnije sam kroz razgovor s mlađim i starijim generacijama i u povijesnom štivu poput 'Kako čitati grad' Radmile Matejčić (koju mnogo cijenim) pronašao mnoge nove pojmove koji su i više nego vrijedni svog mjesta na stranicama", kaže Marin.

Na ovaj način sakupio je 88 riječi koje tvore njegov sasvim drugačiji (mogli bismo reći jedinstveni lokalpatriotski) enciklopedijski rječnik: od bakule, bure, zvončara, Autotrojela...

Pobudio interes izdavača...

Autorski projekt uvijek je objeručke prihvaćen od strane profesora i mentora, a nije drugačije ni s Rijeknikom.

"Profesori su generalno reagirali vrlo pozitivno, kako iz struke tako i prirodnih nauka. Kolege je fascinirala moja predanost radu i istraživanju, ali i sam gotov proizvod."

No, čini se da se Rijeknik nije svidio samo kolegama, prijateljima i profesorima nego i nekim izdavačima. "Nekako sada sa svih strana čujem pohvale i lijepe riječi tako da mogu konstatirati da se i široj javnosti dosta sviđa ideja, a i u razgovoru sam s potencijalnim izdavačima i suradnicima. Vidjet ćemo (smijeh)", tajnovito dodaje Marin.

Marin se grafikom kao medijem počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a nedugo nakon toga privukli su ga fotografija i film – pogotovo pisanje scenarija na tom području.

"Ovo što sam naveo nekako se provlači kroz sve što radim te se uvijek trudim ukomponirati što više raznih platformi u nešto što stvaram", objašnjava. "Bio to dokumentarni film, aktivizam, Rijeknik ili štogod drugo, uvijek nastojim stvoriti dobro i izvući iskrenu emociju iz sebe (u procesu rada) i anonimnog promatrača (u procesu kontempliranja)", dodaje.

Iz Rijeke u Zagreb – na studij

Nakon srednje škole u Rijeci, Marin planira svoje školovanje nastaviti u Zagrebu. Vremena je malo, a obaveza i planova puno pa ne stiže baš odmoriti. "Uh, mislim da zaslužujem malo odmora, a ni to ne stižem zbog mature!", kaže nam. "Planiram nastaviti obrazovanje u struci i upisati Studij dizajna pri Arhitekturi u Zagrebu. Ovaj me fakultet privukao sadržajem predavanja, ali i profesorskim snagama te to svakodnevno dokazuje", otkriva.

Izvor fotografije: ec-air.eu

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.