Zagrepčani kreiraju aplikaciju za lakše snalaženje u gradu

U Zagrebu je u petak 17. lipnja održana prva radionica na kojoj su inženjeri, dizajneri i istraživači iz vodećih IT kompanija I predstavnici ZG Holdinga na principima nove metodologije design thinking tražili rješenja kako unaprijediti i olakšati život građanima uz pomoć digitalne tehnologije. Kreirali su četiri digitalna rješenja za korištenje javnih usluga u obliku mobilnih aplikacija. Odlučite koja vam je aplikacija najpotrebnija.

Radionicu je organizirao Design Thinking Studio EPH “Zagreb - Smart City” kako bi povećali svijest o značaju dizajna usluga i proizvoda usmjerenog na potrebe ljudi. Rješenja su dizajnirana u suradnji s građanima, a i odluka o tome koje rješenje realizirati bit će donesena upravo na temelju mišljenja budućih korisnika. Građani mogu glasati za jednu od četiri ideja i izabrati onu za koju misle da im je najpotrebnija.

Prvi put u Hrvatskoj na jednom zadatku - a to je, olakšati život građanima Zagreba uz pomoć digitalne tehnologije - okupljene su najrelevantnije IT kompanije i stakeholderi. Zajedno s predstavnicima ZG Holdinga, nova rješenja za građane tražili su voditelji odjela, inženjeri, dizajneri iz Spana, Trilixa, Ericsson Nikola Tesle, Ernst&Younga, Microsofta, IBM-a, te istraživači sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva.

Smart City ili pametni grad svojim građanima u realnom vremenu pruža personalizirane informacije, potiče angažiranu komunikaciju i omogućava jednostavan dolazak do usluga, praktički jednim klikom sa smartphonea. Je li došao trenutak da se i Zagreb pridruži pametnim, gradovima budućnosti?

Četiri tima s ukupno 26 članova stiglo je u petak ujutro u Oris kuću arhitekture s jednom misijom: dizajnirati mobilnu aplikaciju koja će ljudima olakšati kretanje kroz grad. Svaki tim prošao je pet ključnih faza design thinking procesa u razdoblju uoči radionice i ponovno na dan održavanja radionice. To su: razgovori s korisnicima i promatranje njihova ponašanja, definiranje njihovih potreba i konkretnih izazova koje treba riješiti, generiranje ideja, izrada prototipa i testiranje prototipa s korisnicima.

Izvor: Jutarnji.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.