Znanstvenici dokazali da mačke razumiju fiziku

Što mislite, koja je životinja najpametnija? Naravno, ovo je teško pitanje jer su različite životinje dobre u različitim stvarima. Zbog toga su Japanci odlučili napraviti korak više i saznati koja je životinja najbolja u najkompleksnijoj znanosti: fizici. Odgovor je sladak i paperjast, a glasi – mačke!

Klasični test koji se provodi kako bi životinje pronašle poveznicu među događajima je vrlo jednostavan.

Najprije se životinjama pokažu dvije zdjele, prazna i jedna s hranom. Tada se zdjele počinju micati i skriju ih iza zastora. Životinja mora pogoditi da će se hrana pojaviti s druge strana zastora i potrčati prema zdjeli. Mnoge životinje nisu položile ovaj test, primjerice ptice ili majmuni.

Znanstvenici su ovaj zadatak mačkama dodatno otežali. Testirane mačke morale su povezati izvor zvuka na pretpostavljenom predmetu unutar poluprozirne kutije s rupom. Kutija je povremeno šuškala, ali nije bilo ništa u njoj. To je ponukalo mačke da istražuju kutiju, diraju je sa svojim šapama i zbunjeno promatraju što se događa. Na kraju je ispalo da mačke mogu povezati zvuk s kutijama čak i ako nije bilo nikakvog predmeta.

Istraživanje je pokazalo kako mačke imaju visoko razvijeno razumijevanje uzročno-posljedičnih veza koje počivaju na zakonima fizike. Stoga, kad pomislite da su vaši paperjasti ljubimci previše zainteresirani za trivijalne stvari, vjerojatno niste dobro razumjeli poruku. Žele vam reći sljedeće: 'To što vidim nije logično. Nemoj se uzrujavati, znam kako to treba riješiti.'

Izvor: Brightside.me

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.