Stručno osposobljavanje: Iz europskog novca i za mlađe od 29 godina

Iako je Hrvatski zavod za zapošljavanje prošlog tjedna obznanio kako se obustavlja stručno osposobljavanje, mjere se ipak nastavljaju, što znači da će se mladi moći prijaviti i nakon 23. lipnja, prenosi portal x-ica.

U državnom proračunu nema novca

Doduše, umjesto državnim, program će se ubuduće financirati europskim novcem, a HZZ najavljuje još nekoliko prijeko potrebnih novina.

Poslodavac uzme mladu osobu kako bi besplatno imao kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om radili su za 2400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana, priopćili su iz HZZ-a.

Osposobljavanje samo za mlađe od 29?

S druge strane, bivši ministar rada Mirando Mrsić smatra da se ne piše dobro i upozorava da se stariji od 29 godina više neće moći stručno usavršavati.

Svaka mlada osoba koja je radila nešto drugo i izvan struke neće moći koristiti mjeru koju smo mi proširili na javni sektor i također će biti ograničena. Prema tome ovo znači ukidanje stručnog osposobljavanja u Hrvatskoj što je sramota, rekao je Mrsić i dodao kako je 60 posto mladih nakon osposobljavanja dobilo je posao u roku od godine dana.

Osim stručnog osposobljavanja, HZZ je objavio kako se privremeno obustavljaju i javni radovi, potpore za samozapošljavanje, usavršavanje i za zapošljavanje. Te su mjere aktivne politike zapošljavanja u proteklih pet godina obuhvatile oko 250 tisuća osoba.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.