Velike svjetski poznate tvrtke koje su razvili studenti

Kada gledamo iz hrvatske perspektive, teško je povjerovati da su mnoge poznate svjetske kompanije stvorili studenti. Međutim, to je činjenica i na zapadu nije ništa novo. Ipak, iako je trava na drugom mjestu zelenija, ili se barem tako čini, i ondje se do uspjeha dolazi teško te je potrebno mnogo odricanja.

Neki od studenata tako su prekinuli studij kako bi se posvetili ideji u koju vjeruju, a neki su nastavili studiranje pri tom prolazeći trnovit put odricanja, ali i podmetanja nogu nemilosrdne konkurencije. Saznajte koje su to do sada najvrednije tvrtke (u materijalnom smislu) koje su započeli ljudi, u to doba još studenti.

MICROSOFT – BILL GATES I PAUL ALLEN

Dvojac se upoznao još za vrijeme srednje škole, ali su ideju o zajedničkom poslu dobili nešto kasnije, točnije kada je Bill Gates postao brucoš na Sveučilištu Harvard. Paul Allen ga je jedno vrijeme nagovarao da napusti faks kako bi se u potpunosti mogli okrenuti pokretanju Microsofta i, gle čuda, nakon nekog vremena moljakanja, Gates je popustio. Naravno, nije sve išlo glatko te je uslijedilo nekoliko teških godina prepunih unutarnjih borbi i pitanja je li napuštanje studija bila dobra odluka. Uspjeh je ipak došao 1981. godine kada je MS – DOS licenciran u IBM-u.

FACEBOOK – MARK ZUCKERBERG

Mark Zuckerberg bio je student druge godine na Sveučilištu Harvard kada je započeo s projektom Facebook, no bio je to web site koji je trebao služiti za lakše povezivanje studenata, svojevrsni 'dating site'. Priča je započela 2004. godine i trebalo je proći sedam godina da se sve pretvori u stranicu s milijunima korisnika.

YAHOO – JERRY YANG I DAVID FILO

Web site je ovaj dvojac lansirao još davne 1995. godine, kada su studirali na Sveučilištu Stanford. Dogodilo se to tri godine prije nego je Google uopće započeo s radom. Yahoo je bio zamišljen kao direktorij njihovih omiljenih web stranica, a kasnije se veoma raširio te, unatoč problemima koje ga i danas muče, jedan je od najvećih web platformi na svijetu.

REDDIT – STEVE HUFFMAN I ALEXIS OHANIAN

Bili su studenti na Sveučilištu Virginia te su započeli Reddit 2005. godine, kao društvenu mrežu za povezivanje osoba sličnih sklonosti. Projekt nije bio tako uspješan na početku, ali nakon nekoliko godina uspjeli su pronaći sponzora pa je sve krenulo uzlaznom putanjom te je ovo jedan od najpopularnijih servisa još i danas.

WORDPRESS – MATT MULLENWEG

Sve je započelo 2003. godine, dok je Matt studirao na Sveučilištu Houston. U svemu mu je pomoglo još nekoliko prijatelja, a želja im je bila stvoriti odličnu domenu za upravljanje sadržajem. Dovoljno je reći kako WordPressu popularnost ne jenjava. Štoviše, od milijun najpopularnijih web siteova, čak 130.000 nalazi se na WordPressu.

GOOGLE – LARRY PAGE I  SERGEY BIN

Obojica su bili studenti na Sveučilištu Stanford kada su započeli s čitavim projektom 1998. godine. Bilo im je jako teško uskladiti studij i posao pa su željeli prodati Google. Jedini zainteresirani, Excite, nije prihvatio cijenu od milijuna dolara. Srećom za Larrya i Sergeya!

ČASOPIS TIME – BRITTON HADDEN I HENRY LUCE

Ovo je priča koja seže poprilično daleko u povijest. Naime, još dave 1923. godine njih su dvojica, dok su još bili studenti na Yaleu lansirali časopis Time te je u to vrijeme to bio prvi tjedni časopis u cijelim Sjedinjenim Državama. Danas je to jedan od najutjecajnijih časopisa koji, naravno ima i svoje web izdanje.

NAPSTER – SHAWN FANNING

Shawn je bio student na Sveučilištu Northeastern kada je započeo s Napsterom, a cijela ideja iza toga je bio web site preko kojeg bi mogao dijeliti fileove s prijateljima. Nakon dvije godine web site je zatvoren zbog problema oko autorskih prava, ali je ubrzo opet otvoren i to kao web site za prodavanje glazbe te ga je otkupio Rhapsody.

DELL – MICHAEL DELL

Michael je posao započeo 1984. godine dok je studirao na Sveučilištu Texas. U početku mu nije išlo, ali je dobio obiteljsku donaciju od 300.000 dolara te je napustio faks kako bi se u potpunosti bavio poslom. Danas je to jedan od vodećih dobavljača monitora na svijetu.

Izvor: MojFaks

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.