Kalifornijski fakultet računarstva po prvi put imao više diplomiranih žena nego muškaraca

Ove je godine po prvi puta Fakultet Harvey Mudd u Claremontu, u Kaliforniji imao više diplomiranih žena nego muškaraca na studiju računarstva. Fakultet se inače ističe po tome što u posljednjih deset godina ima sve više programerki.

I dok se ostala sveučilišta bore kako bi potaknuli što više žena da se uključe u računalne znanosti, ovaj fakultet je uspio u tome. Iako na nacionalnoj razini u SAD-u žene čine samo 16 posto na preddiplomskom studiju računarstva, Harvey Mudd ih ima čak 55 posto, prenosi Women in Adria.

Zbog korekcije nastavnog plana i programa dobivaju sve više studentica

Na ovom fakultetu su žene na vodećim pozicijama, a Maria Klawe je dekanica fakulteta od 2006. godine. Godinu prije njenog dolaska s Princetona, započela je korekcija nastavnog plana i programa. Uveden je i uvodni kolegij, koji je obavezan za sve brucoše, s naglaskom na programiranje i timske projekte. Umjesto programskog jezika Jave, koristi se Python koji u većoj mjeri oponaša način na koji ljudi komuniciraju. Kolegij je podijeljen na tri razine, pa tako postoji i za one koji nemaju nikakvih iskustava s programiranjem.

Nakon tog uvodnog kolegija, mnoge studentice su pozitivno iznenađene s programiranjem te nastavljaju sa studiranjem, a mnoge se odmah odlučuju i na praksu ili istraživačke projekte, pa iz godine u godinu njihov broj sve više raste.

I zaposlenica Facebooka, Jean Sung je nedavno diplomirala na fakultetu Harvey Mudd, a za portal Quartz je rekla kako se odlučila za taj fakultet dijelom i zbog rodne ravnopravnosti. Za računarstvo se odlučila još tijekom srednjoškolskog obrazovanja, kada je pohađala školu računarstva u Woodinvilleu u Washingtonu, no tada je osjećala velik pritisak, hoće li uspjeti u računarstvu budući da je žena. Fakultet joj je s druge strane dao mogućnosti da bude opuštena jer tamo osim studentica, žene ima i na vrhu hijerarhije, u sredini, pa i na dnu.

Klawe je 2014. godine pokrenula i inicijativu BRAID (Building, Recruiting and Inclusion for Diversity) za promicanje žena i manjina u računalnim znanostima na druge institucije. Petnaest sveučilišta tako sudjeluje u financiranju kako bi poslali studentice na konferencije o računarstvu.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj su studentice i dalje u manjini u tehničkim znanostima u odnosu na studente, no prema podacima za akademsku godinu 2014./15, koje je na svojoj web stranici DataThrills postavio diplomirani filozof i sociolog Marko Bralić, situacija se od 1997. godine  poboljšala te su smanjile zaostatak za muškarcima na područjima tehničkih i biotehničkih fakulteta s 27 na 37 posto.

Iako žene čine ukupno 56 posto svih studenata u Hrvatskoj, i dalje u tehničkim smjerovima dominiraju muškarci. Stoga, buduće studentice, ako želite popraviti sliku u Hrvatskoj, Visoka škola za informacijske tehnologije nudi nekoliko smjerova vezanih za računarstvo. Slobodno odaberite svoj posao budućnosti!

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.