Guinessova knjiga rekorda: Književni rekorderi

Bez previše uvoda krenimo odmah na posao.

Najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Rudyard Kipling,  nagradu je primio 1907., u 42. godini života. Osim toga dotični gospodin je i prvi engleski autor nobelovac.

Francuska, dom je velikih književnih postignuća, što pokazuje i činjenica kako je upravo ta zemlja osvojila najveći broj Nobelovih nagrada za književnost, njih čak 14.

Najstariji roman “Chaireas & Callirhoe”,  djelo je starogrčkog pisca Charitona. Smatra se kako je knjiga nastala čak u 1.stoljeću, a iz istog doba  datira i jedini latinski roman koji je do danas preživio u cijelosti, “The Golden Ass or Metamorphoses” .

Gutenbergova Biblija, printana u Njemačkoj, smatra se najstarijom knjigom tiskanom na tiskarskom stroju.

Najstarija knjižara na svijetu je Bertrand bookshop, osnovana 1732. godine, a smještena je u Portugalu.

Knjiga “The Way to Happiness”, autora L. Ron Hubbarda, najprevođenija je knjiga, i to na čak 70 jezika, od kojih se izdvajaju Hindu, Samoa i Uzbek.

“First Folio”, zbirka Shakespearovih drama,  djelo je za koje je plaćena najveća novčana vrijednost. Iznosila je 6,166,000 dolara, što je najviša cijena plaćena za knjigu iz 17. stoljeća. Ipak, najskuplja prodana i prvotno objavljena knjiga je “Birds of America”, autora Johna Jamesa Audubona, koja je dosegla prodajnu cijenu od vrtoglavih 7,3 milijuna dolara.

David Wilkins, autor je djela “New Testament from Coptic into Latin”, koje nosi titulu najsporije prodavane knjige na svijetu. Za prodaju jednog primjerka bilo je potrebno 20 tjedana te se u tiskanom obliku zadržala punu 191 godinu.

Brazilac Adauto Kovalski da Silva, najmlađi je objavljivani muški autor. Njegova knjiga “Aprender é Fácil”, objavljena je 2005. godine, kada je mladi Adauto imao 5 godina. Godinu dana mlađa od njega bila je Dorothy Straight, kada je napisala knjigu “How the World Began”. Christopher Paolini, s 19 je godina proglašen najmlađim autorom bestsellera.  Prodaja je premašila 20 milijuna primjeraka, a ciklus djela se sastoji od knjiga “Eragon”, “Eldest”, “Brisingr” i “Inheritance”.

Louise Delany, autorica je kojoj je u 105. godini objavljena knjiga, njen drugi književni pokušaj. Najstariji autor kojemu je objavljena tek prva knjiga jest Bertha Wood. Na njen stoti rođendan, izdano je djelo “Fresh Air and Fun: The Story of a Blackpool Holiday Camp”, temeljeno na njezinim uspomenama.

Najmanja tiskana knjiga ima dimenzije svega 0,9 x 0,9 mm, a izdana je u svega 100 primjeraka. Radi se o izdanju “Chameleona”, ruskog autora Antona Checkova.

Najdeblja knjiga na svijetu mjeri širinu od čak 4 metra. Naslov je “Das dickste Buch des Universums” (Najdeblja knjiga na svijetu). Njena težina iznosi 220kg, i broji 50 560 stranica.

Najduži naslov knjige broji 1086 riječi, autora Dr. Sreenathacharya Vangeepuramaj.

Najduža biografija napisana je u između 1996. i 2007. godine, a pisac je Indijac, Dr. A.V.S. Raju. Knjiga je zapravo skup kronika iz života Sai Babe te se sastoji od čak 32 zasebna izdanja. Dr. A.V.Raju je izjavio kako ima u planu nastaviti pisati nastavke.

Izvor: LikaClub

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.