Stručno osposobljavanje: 3758 korisnika, 1883 poslodavca, zadovoljni korisnici

Do sada je kroz sito i rešeto stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, takozvani SOR, prošlo 3758 korisnika, a čak 51 posto njih živi s roditeljima.

Svaki šesti korisnik jedva spaja kraj s krajem

Podstanarstvo je s 2400 kuna mjesečno luksuz, pa stan iznajmljuje tek 15 posto korisnika. Jednako je toliko onih koji jedva spajaju kraj s krajem, dok povremene financijske teškoće ima gotovo trećina ispitanih. Doduše, ima i oko 54 posto onih koji imaju dovoljno za podmirenje troškova ili više od toga.

Istraživanje koje je agencija Ipsos provela od 2014. do 2015. godine pokazuje i da najviše ispitanika, njih 64 posto, dolazi iz društvenih i humanističkih obrazovnih područja. Četvrtina ih ima visoko obrazovanje, a polovica završenu srednju školu. Anketu je ispunilo 536 korisnika, 458 poslodavaca i 375 mentora.

Tko čeka – ne dočeka

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa do sada su odradila 1883 poslodavca. Da od čekanja nema ništa pokazuje i 58 posto ispitanih koji su na osposobljavanju završili jer su se sami javili na oglas. Manje od trećine imalo je dogovor s poslodavcem prije raspisivanja natječaja, a samo 9 posto ispitanika za natječaj je saznalo od savjetnika u HZZ-u.

Čak 85 posto ispitanika smatra da je nakon obrazovanja potrebna stručna praksa i stažiranje, a osposobljavanje ponajviše vide kao mogućnost stjecanja prvog radnog iskustva i staža, dobivanja mogućnosti polaganja stručnog ili državnog ispita kao i mehanizma privremenog smanjivanja broja nezaposlenih.

Mentori igraju najvažniju ulogu

Ispitanici su u globalu zadovoljni mjerom, i to zahvaljujući najčešće mentorima i općenitoj brizi oko njihovog stručnog usavršavanja. Polovica onih koji su mentora imali samo na papiru većinom su manje od pola radnog vremena radili poslove koje bi okarakterizirali kao stručne. Također, 42 posto polaznika koji smatraju da se nisu dovoljno osposobili na tom poslu je stručne poslove radilo manje od pola vremena, a samo je tri posto onih koji su se s pola radnog vremena uspjeli uglavnom ili u potpunosti osposobiti za rad u struci.

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.