Iz ljubavi prema djeci uz program osposobljavanja za dadilje do otvaranja vlastitog obrta!

Kada ljubav preraste u posao, posao postaje ljubav.

S ovom bi se izjavom zasigurno složila naša sugovornica, vlasnica obrta za čuvanje djece, uspješna polaznica programa za osposobljavanja za Dadilje, gospođa Tajana Miščević, koja je s nama podijelila svoja iskustva.

Ljubav prema radu s ljudima, naročito djecom, bio je odgovor na naše pitanje zašto je baš Program osposobljavanja za posao dadilje u POU Petar Zrinski bio njezin izbor. Ranija suradnja s mužem u njegovom sportskom klubu bila je poticaj da Tajana, u 43. godini života, tu želju usmjeri k otvaranju vlastitog obrta za čuvanje djece. Program za osposobljavanje za posao dadilja, uz stečeno znanje, omogućio joj je to i kao zakonski preduvjet za ostvarivanje cilja.

Po završetku Programa osposobljavanja za dadilje pokrenuli ste vlastiti obrt. Prepričajte nam ukratko proces otvaranja obrta. Koje ste sve uvjete morali ostvariti?

Grad Velika Gorica znao je da puno djece ostaje bez mjesta u vrtićima. Puno roditelja  muči se s rješenjem gdje smjestiti svoju djecu jer nemaju adekvatnu dnevnu skrb. Voditeljica odsjeka Društvenih djelatnosti u Gradu Velika Gorica pomogla mi je da se što prije zadovolje adekvatni, minimalni tehnički uvjeti kako bih ostvarila uvjete za registraciju i kako bi Hrvatski zavod za zapošljavanje subvencionirao opremanje prostora. Također, izradila sam poslovni plan kako bih dobila poticaj od države. Potrebna su minimalno tri mjeseca kako biste pokrenuli obrt. U mom je slučaju proces trajao pet do šest mjeseci zbog apliciranja za državne poticaje.

Koji Vam je dio Programa najviše pomogao pri otvaranju obrta i u sadašnjem poslovanju?

Znala sam koji mi je cilj i u tome mi je pomogao Program za osposobljavanje za poslove dadilje. U Programu su mi se najviše svidjele nastavne cjeline „Njega i zdravlje djeteta“ i „Psihologija“. Program mi je dao i informacije kako rješavati situacije i komunikaciju s roditeljima. Kada otvarate obrt, morate biti svjesni da vam ni jedna institucija neće dati da djeca budu u prostoru koji nije siguran i tu je potrebno jače obratiti pažnju u nastavnoj cjelini „Zaštita na radu“. Budućim su dadiljama bitni detalji oko prehrane, kuhanja, minimalnih tehničkih uvjeta prostora i slično.

Svaki početak nosi izazove. S kojima ste se vi susreli?

Zakon o dadiljama jasan je i dobro sastavljen. S obzirom da se radi o djeci, to je jako osjetljiv posao i jasno mi je da se traži dosta dokumentacije, ali državna tijela ne surađuju i to je problem. Dadilje moraju biti spremne i imati jasan cilj i poslovni plan te se ne može ni realno očekivati da proces registracije traje manje od 2 do 3 mjeseca. Proces je u mom slučaju trajao 5 do 6 mjeseci zbog apliciranja na državne poticaje za opremanje prostora.

Namjera mi je bila otvoriti obrt do travnja, kada počinju upisi i u državnim vrtićima. Ipak, otvaranje se realiziralo u lipnju, kada su roditelji većim dijelom upisali svoju djecu ili su se snašli na neki drugi način. Tom smo izazovu doskočili organizacijom dječjih  kampova kako bi roditelji i djeca upoznali prostor budućeg vrtića, a i mene kao odgajateljicu.

Provodila sam promocije o dadiljama, o obiteljskom čuvanju djece i slično jer sam u Velikoj Gorici prva privatno pokrenula ovakvu vrstu skrbi te je roditeljima bilo nužno objasniti o kakvoj se skrbi za njihovu djecu radi. U srpnju su krenuli upiti i razgovarala sam tek sa šestero roditelja.

Postoje i neki tehnički izazovi kojima pokušavamo doskočiti. Naime, u gradu Velika Gorica ne postoji dostava hrane koja bi bila prilagođena djeci vrtićke dobi (od godine dana nadalje) i prehrana nam je trenutno najveći izazov. Za sada kuhamo sami, ali i tražimo suradnju s vrtićem Velika Gorica jer ne možemo naručivati hranu iz Zagreba.

Grad Velika Gorica je s Vašim obrtom „Sunac“ potpisao sporazum o sufinanciranju 10-satnog programa za djecu jasličke i vrtićke dobi za roditelje koji su zaposleni te imaju prebivalište na području Grada. Čestitamo Vam!

Hvala. Od 15. rujna Grad je počeo sa sufinanciranjem te smo, sukladno tome, spustili konačne troškove koje snose roditelji. Odobrena su nam sredstva od 1.900,00 kuna po djetetu za 10-satni program. Roditelji plaćaju 650,00 kuna, a razliku sufinancira Grad. Ova nam je subvencija otvorila vrata jer bismo se u protivnom zadržali na čuvanju 8 djece, zbog visokih troškova koje bi roditelji morali financirati sami. Realna ekonomska cijena po djetetu je 2.200,00 -2.500,00 kuna. Naravno, i tu postoje izazovi. Grad Velika Gorica nije sufinancirao troškove čuvanja djece u vrijeme ljetnih praznika te je cijena vrtića bila puna, ekonomska cijena. 

Vjerujemo kako interes raste. Koliko djece trenutno čuvate i kojeg su uzrasta?

Svakodnevno primam upite. Kad se pročuje za obrt, stvar ide jako brzo. Moja grupa je popunjena, a formirala se za 30 dana.

S radom sam počela u kolovozu, kada sam čuvala četvrto djece. Trenutno ih je devetero. Jedno je dijete na pola radnog vremena, ostali su u 10-satnom programu. Različite su dobi;  jasličke i starije jasličke dobi (3, 4 godine) i dobro su se  adaptirali. Grupa je mješovita i odlično se slažu. Igrom i dnevnim, uobičajenim ritmom, lako se povezuju, a zatim idemo i na individualniji rad.

Angažirala sam pomoćnu dadilju na 4 sata, a od svibnja planiram raditi s grupom od 12 djece te će biti potrebna i za  puno radno vrijeme. Nakon proljeća moja grupa bi mogla dosegnuti i broj 16, ali nisam sigurna bi li zbog dodatnih promjena u poslovnom prostoru mogla tako veliku brojku prihvatiti.

S obzirom da ste prvi privatni vrtić u Velikoj Gorici, kakve su reakcije roditelja? Što biste poručili budućim dadiljama – obrtnicama?

Usporedila bih to s kupcima u trgovinama. Vi ste osoba koja prodaje proizvod. Svaka dadilja treba znati zašto to radi. Svaki roditelj će znati prepoznati volite li raditi svoj posao,  volite li raditi s djecom. To je prva karta za upis djece u vaš obrt. Budite pozitivni. Odlučni. Budite dadilja koja čvrsto stoji iza svojih riječi i djela.

Morate znati kako funkcionira vaš obrt i da to možete prenijeti roditeljima. Roditelji će gledati u kakvom će prostoru boraviti njegovo dijete. To ne moraju biti nove stvari, bitna je toplina prostora, igračke namijenjene toj dobi. Ne prenatrpan raspored. Pokažite gdje će dijete boraviti na otvorenom prostoru. Objasnite im gdje će i kako provesti dan.

Vaša slika, vaše riječi i stav te prostor bitni su. Budite osoba u koje će roditelji imati povjerenje.

Na kraju bih rekla da je trebalo živaca i vremena, ali isplati se. Uživam na svom poslu. Ako se i umorite na putu, izdržite privedite do kraja i uživajte u ovom predivnom poslu.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.