Zagrebačke škole dobit će uniforme

Gradski ured za odgoj, obrazovanje i sport proveo je anketu o uvođenju školskih uniformi u 108 osnovnih škola grada Zagreba. Na anketu su odgovorile sve škole, a u Gradskom uredu otkrivaju kako će u 30 škola svi učenici nositi uniforme, a u 22 škole uniforme će imati samo neki razredi. I mi smo proveli anketu nad ispitanicima koji su u velikoj mjeri potvrdili da smatraju uniforme pozitivnom inovacijom u školama, ponajprije jer bi to smanjilo tzv. 'bullying'. 
 
Realizacija je već krenula i prve uniforme se mogu očekivati u školama nakon Uskrsa, točnije 18. travnja.

Dizajn uniformi je u tijeku, a radit će ih Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), čiji djelatnici će ih dizajnirati i šivati. Za uniforme će se ukupno izdvojiti 10 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Dopis školama

'Svjesni razlike da je gotovo u svakom razrednom odjeljenju moguće naći djevojčicu ili dječaka koji su iz nekog razloga odbačeni i isključeni iz grupe, ovim putem pokrećemo inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore u osnovnim školama grada Zagreba, a kojim bismo omogućili djeci da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi', stoji u dopisu koji je potpisao Ivica Lovrić, pročelnik tog gradskog ureda.

Prema tom dopisu, svaka škola moći će samostalno dizajnirati odoru, a za one koji je ne mogu sami dizajnirati, Grad će za njih osigurati stručne dizajnere.

'Odjeća bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje i prilagođena godišnjem dobu (majica, košulja) i njome bi se trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini', stoji u dopisu.

U njemu se također mole sve ravnateljice i ravnatelje da oprezno i s uvažavanjem pristupe prijedlogu uvođenja školskih odori u škole, 'imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenja učitelja, roditelja i učenika'.

'Svi trebaju imati priliku argumentirano obrazložiti svoje stavove, a učenicima valja omogućiti zadovoljenje potrebe za isticanjem vlastite osobnosti, osobito u sredinama u kojima je nošenje određenih ukrasa, nakita ili vjerskih simbola dio osobnosti ili znak pripadanja nekoj zajednici', stoji u dopisu.
 

Izvor: Index.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.