Osječki gimnazijalci petkom prate nastavu od kuće

'Nisam se baš snalazila u radu na računalu jer me informatika baš nije zanimala, ali kad smo počeli pratiti nastavu od kuće, morala sam to savladati i sad mi je drago', ispričala je za 24sata Karla Bodakoš iz Osijeka, učenica 3. razreda Privatne gimnazije Gaudeamus.

Škola je najprije nekoliko godina provodila pilot projekt kojim su učenici mogli jedan dan nastave pratiti iz udobnosti svojeg doma. Od ove školske godine ova je privatna gimnazija uspjela u potpunosti oživjeti tu ideju.

Napisali su projekt i od Europske unije dobili novac kojim su izradili programsku internetsku platformu putem koje mogu neometano komunicirati s učenicima dok su oni kod kuće i na taj način im održavati cjelodnevnu nastavu.

Školu ove godine pohađa 92 učenika, a s njima radi 20-ak profesora.

Ideju o uvođenju praćenja nastave od kuće u Gaudeamusu su dobili nakon što su primijetili da im učenici putnici, koji dolaze izvan Osijeka, na nastavu dolaze umorni i neispavani.

'S obzirom na to da mi u školi imamo jednosmjensku nastavu i ona je samo ujutro, željeli smo dati mogućnost učenicima da se barem jedan dan u tjednu naspavaju i da taj dan mogu provesti kod kuće, sa svojom obitelji, a ipak sudjelovati na nastavi. Ta ideja svima se svidjela iako je bilo jasno da će zahtijevati puno prilagodbe i profesora i samih učenika, koji su u svemu, na početku, vidjeli mogućnost da lako eskiviraju nastavu. No vrlo brzo su shvatili da je to nemoguće', smiješeći se kaže Šakić.

Dodaje, ipak, kako mjesto praćenja nastave za učenike nije točno definirano, pa tako taj dan oni mogu nastavu preko interneta pratiti i iz kafića, parka ili gdje god već žele. Jedino je bitno, kaže profesor Šakić, da se svi prijave i da nastavnici vide da su prisutni.     

Učenici se moraju prijaviti u točno dogovoreno vrijeme. Nastavnici im često tijekom predavanja postavljaju pitanja da provjere prate li nastavu.

'Dakako da imamo i sankcije za učenike koji ne prate nastavu. Ako utvrdimo da tijekom nastave nije ispred ekrana, idući tjedan mora nastavu pratiti u školi.'

'Iako nemamo s njima stalan vizualan kontakt jer je nemoguće imati na ekranu 30 učenika i pratiti ih što rade, a nije nam to ni cilj, vrlo lako utvrdimo je li netko prisutan ili ne. Imamo mogućnost uključiti vizualan kontakt kad posumnjamo da učenika nema. Oni, naravno, profesore stalno imaju na ekranu, kao i ploču na koju profesor piše ako je potrebno', pojasnila je profesorica psihologije dodajući kako su nastavnici mislili na sve pokušaje kreativnih prevara učenika kad su osmišljavali ovu nastavu.

Čak i kad pišu ispite, ne mogu se “švercati” jer su testovi za svakog učenika personalizirani i koncipirani tako da moraju na njih odgovarati razmišljajući svojom glavom. Dvaput se dogodilo da tako, od kuće, prate i nastavu tjelesnog. Odnosilo se to na dane kad su iz tjelesnog učili teoriju.Da bi pratili nastavu od kuće, učenicima nije potrebna nikakva dodatna oprema, osim laptopa i slušalica. Ako, iz nekog razloga, nemaju laptop ili računalo, mogu ga posuditi u školi. Jedino što dobro moraju znati je informatika.

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.