Vrhunski stručnjaci su odabrali, a studenti prepoznali kvalitetu Alme Mater

Zagrebačkog profesora projektnog menadžementa Mladena Radujkovića teško je predstaviti u u kratkim crtama budući da je riječ o svjetski priznatom stručnjaku kojeg krase mnoge prestižne titule i sudjelovanja u brojnim uspješnim domaćim i međunarodnim projektima. U tri mandata, od 2007.-2012. bio  je dopredsjednik, a od 2013.-2014. predsjednik najprestižnije organizacije Međunarodnog udruženja projektnog menadžmenta (IPMA), čijim Vijećem trenutno predsjedava (Council of Delegates), a istovremeno je i savjetnik na raznim izazovnim lokalnim ili regionalnim projektima.

Cijenjen je profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (čiji je bio dekan 2006.-2010.) i mariborskoj Almi Mater Europaea, gdje pod okriljem Europske akademije znanosti i umjetnosti predaje na novom doktorskom studiju iz Projektnog menadžmenta te već etabliranim Europskim poslovnim studijima. Riječ je o vrhunskom stručnjaku koji djeluje u mnogim zemljama pa je uglavnom 'neuhvatljiv' hrvatskim medijima.

Profesore Radujković, traženi ste poput rock zvijezde. Zašto su usluge projektnog menadžmenta toliko globalno popularne?

Popularnost projektnog menadžmenta proizlazi iz činjenice da živimo u projektnom svijetu 21. stoljeća, gdje nema ni jednog pojedinca, organizacije ili zajednice koja istovremeno ne sudjeluje u više projekata. Nemoguće je nabrojiti koliko je projekata oko nas….

Kakva je situacija s projektnim menadžmentom u Hrvatskoj i regiji? 

Projektni menadžment u Hrvatskoj i regiji je u značajnom uzletu, ali još uvijek ne zadovoljava realne potrebe, kako po broju stručnjaka, tako i po razini kompetencija kojima se stvaraju izvrsni rezultati koristi za organizacije i zajednice. 

Imate mnogo obaveza na raznim svjetskim adresama, kako uspijete uskladiti vaše obaveze u IPMA-e s predavanjima u Zagrebu i Mariboru?

Uz sva brojna pozvana i plenarna predavanja na raznim sveučilištima u svijetu, uvijek se posebno veselim svojim redovitim obvezama na Sveučilištu u Zagrebu gdje imam veliku podršku i razumijevanje za međunarodne aktivnosti te na AME ECM u Mariboru gdje sam dio dinamičnog tima koji otvara nove stranice razvoja projektnog menadžmenta.

Zašto je Alma Mater Europaea privlačna i hrvatskim studentima?

Europska akademija znanosti i umjetnosti u Salzburgu dala je akademski i institucionalni patronat Alma Mater Europaea – Europski Center Maribor, čije se znanstveno djelo temelji na znanju 29 Nobelovih pobjednika i vrhunskih svjetskih profesora te predavača. Studentima se nude inovativni studijski programi kreirani po najvišim normama i standardima u obrazovanju tako da s AEM-a izlaze visoko konkurentni stručnjaci i doktori znanosti s menadžerskim vizijama, čija su znanja i vještine izuzetno traženi na tržištu rada.

Zbog online studiranja studenti brže i učinkovitije usklađuju svoje svakodnevne obveze sa studiranjem, tako da nema praznog hoda. Naime, slaganje vlastitog rasporeda sa studijskim obvezama velika je prednost za osobe koje su u radnom odnosu, kao uostalom i sve fizički udaljene od središnjice fakulteta u Mariboru. Većina ispita temelji se na online rješavanju zadataka i pisanju eseja. Tek ih manji broj zahtijeva fizičku prisutnost, no i tu se izlazi u susret hrvatskim studentima pa profesori dođu u zagrebački hotel Aristos, obično petkom poslijepodne i vikendom.

Ako usprkos tome student nije u mogućnosti fizički prisustvovati predavanju, poslije je obavezan pogledati snimke predavanja objavljene na internom sustavu Moodle, integriranom u Apple iPad, koji svaki student dobiva na poklon od Alme Mater Europaee kako bi što lakše i uspješnije izvršavao svoje studentske obveze. Osim toga AME-a svojim polaznicima omogućva sudjelovanje u nizu sveučilišnih programa s Erasmus partnerima diljem svijeta.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.