Što povezuje najpoznatije filmske negativce?

Što povezuje Freddyja Kruegera, Dartha Vadera, Hannibala Lectera i druge filmske negativce, osim, jasno, toga što su filmski negativci?

Pa, kako tvrde dermatolozi, vidljivi kožni problemi. Naime, istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Dermatology, pokazalo je kako čak 60 posto svih negativaca ima neki oblik kožnog oboljenja.

Gubitak kose (alopecia), razni ožiljci, periorbitalna hiperpigmentacija, koja vodi do tamnih krugova oko očiju i brojna druga stanja redovita su pojava na licima negativaca. To je uzrujalo stručnjake iz područja, jer smatraju da takve uloge stavljaju stigmu na osobe oboljele od kožnih bolesti. No ovo nije prvi takav istup stručnjaka.

Direktor američke Organizacije za albinizam i hipopigmentaciju reagirao je vrlo burno 2006. godine, nakon što je izašao film Da Vincijev kod. Naime, iz Organizacije su uspjeli izbrojati kako je to bio već 68. film od 1960. godine, u kojem je glavnog negativca glumila osoba s albinizmom. U slučaju Da Vincijevog koda, to je bio Silas, redovnik-ubojica.

Još je veći problem u tome da uopće ne postoji ravnoteža, tvrde stručnjaci. Na prste jedne ruke mogu se pobrojati filmski junaci s kožnim problemima, no to obično budu nekakvi estetski podnošljivi lažni ožiljci, kakve su imali, primjerice, Indiana Jones ili Rocky Balboa.Dva legendarna lika Rick Blaine, iz Casablance i Will Kane iz Točno u podne, recimo, također su imali oštećenja kože, no do njih je došlo prilikom borbe za dobro, što je zapravo još samo jedno izražajno sredstvo, koje je uz to i prolazno.

Dermatolog Vail Reese počeo je voditi blog pod nazivom Skinema (od "skin" i "cinema"), na kojem piše o problemima i upotrebi kožnih oboljenja u negativne svrhe na filmu. Tvrdi da tvorci filmova rijetko osobe s kožnim oboljenjima portretiraju kao dobronamjerne i simpatične likove, već češće kao negativce čija oboljenja simboliziraju njihove skrivene i loše namjere.

Na popisu Američkog filmskog instituta - 100 najboljih filmskih junaka i negativaca, čak šest od deset negativaca na prvim mjestima imaju uočljive dermatološke probleme. Među njima su već spomenuti Lecter i Darth Vader, Zla vještica iz Čarobnjaka iz Oza, gospodin Potter iz Divnog života i drugi.

Tračak nade donosi podignuta svijest i kritike stručnjaka poput ovih, pa je činjenica da glavni lik hvaljene HBO-ove serije "The Night Of" boluje od psorijaze, već pokazala pozitivan učinak na oboljele.

Izvor: 100posto

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.