Računalo pobijedilo čovjeka u igri staroj više od 2 500 godina

Googleov program AlphaGo pobijedio je u prvoj od tri ovotjedne partije protiv 19-godišnjeg genija i Go prvaka Kine, Ke Jieja, a tijekom petodnevnog događaja igrat će i protiv drugih najbolje rangiranih kineskih igrača.

AlphaGo je Kea dobio za pola boda, što je 'najmanja moguća razlika', rekao je Demis Hassabis, osnivač Googleove kompanije DeepMind koja je razvila AlphaGo.

Ke je rekao da je program napravio veliki napredak otkako je prošle godine pobijedio južnokorejskog prvaka i da je "potpuno drugačiji igrač".

'AlphaGo je po prvi put bio poput čovjeka. Ranije je imao slabosti, ali sad se vidi da njegovo razumijevanje ove drevne igre i prosuđivanje koje nadilazi naše sposobnosti', rekao je Ke.

Go igrači naizmjenično stavljaju bijele i crne kamenčiće na drvenu ploču označenu sa 19 vodoravnih i 19 okomitih linija koje tvore mrežu od 361 polja (odnosno križanja) te s iste pokušavaju zauzeti i ukloniti protivničke kamenčiće tako što ih okruže svojim, a igra traje dok se oba natjecatelja ne slože da više nema slobodnih polja ili se jedan od njih preda.

Igra je nastala u Kini prije više od 2 500 godina i sve do 2015. je nisu uspjela pobijediti ni računala koja su pobjeđivala u nekim drugim igrama. Primjerice, šah je pao kada je IBM-ov sustav DipBlu (DeepBlue) 1997. pobijedio svjetskog prvaka Garija Kasparova.

"Go" se smatra većim izazovom jer skoro beskonačni broj mogućih poteza zahtjeva intuiciju i fleksibilnost pa su igrači očekivali da će proći bar još desetljeće prije nego računala budu mogla pobijediti najbolje igrače, ali je AlphaGo najprije 2015. godine pobijedio europskog prvaka, a 2016. i Korejca Leeja Sedola, kada je prijenos meča pratilo oko 280 milijuna ljudi.

Igrači ističu da AlphaGo ima prednost jer se ne umara, što je jedan od ključnih aspekata mentalno naporne igre.

Iz Googlea je rečeno da AlphaGo tehnologija intuicije u rješavanju kompleksnih problema može biti iskorištena za asistente u pametnimtelefonima i rješavanje svakodnevnih problema.

Go igraju desetine milijuna igrača u Kini, Japanu i obje Koreje.

Pogledajte videozapis: https://www.youtube.com/watch?v=1U1p4Mwis60

Izvor teksta i fotografije: dnevnik.hr

 

 

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.