Student ušao u minus na x-ici

Ulazak u minus u Hrvatskoj nije ništa čudno pa tako minuse susrećemo najčešće na vlastitim bankovnim računima. No, jeste li znali da i na iksici možete 'ući u minus'?

Oni koji su tijekom studija rijetko pohodili menzu znaju da im je česta misao bila:

Da barem postoje bankomati s kojih možeš dizati lovu s iksice umjesto da na njoj stoji 700 neiskorištenih kuna", ali sigurno nisu računali s time da bi mogli ući u minus. Na to nije računao ni student kojeg je prije nekoliko dana dočekao minus na iksici.

Jedan zagrebački student je kao i obično otišao na klopu u menzu pa naručio juhu od gljiva, dalmatinsku pašticadu s njokima, zelenu salatu i jogurt te to platio malo više od 12 kuna. Obrok bi bez iksice koštao 29, 41 kunu, iznos subvencije je 17, 38 kuna, a na računu se pojavilo još nešto i to vrlo neobično.
Riječ je o minusu od 17 kuna i 38 lipa što se do sada nije moglo vidjeti na računima iz menze. Kako bi provjerili o čemu se radi i je li moguće ući u minus na iksici, novinari portala MojFaks kontaktirali su Srce u čijem je sustavu "resor" najbitniji studentima - studentska prehrana.

Blagajna u menzi je bila u 'offline' načinu rada i tako se stvorio minus

Na pitanje o minusu na iksici odgovorila je voditeljica Ureda za odnose s javnošću Srca, Nataša Dobrenić. Kaže da se u konkretnom slučaju radi o situaciji kada je student došao u menzu čija je blagajna tada radila u 'offline' načinu rada, odnosno bez povezanosti sa središnjim poslužiteljem. Nadalje, Dobrenić objašnjava da u takvom načinu rada privremeno nije moguće pročitati iznos preostalih sredstava subvencije sa središnjeg poslužitelja.

'S obzirom na to da blagajna raspolaže podatkom o studentovim pravima, student može konzumirati hranu uz subvenciju, ali se to na računu u tom trenutku bilježi kao minus, a u središnjem sustavu evidentira nakon uspostave veze blagajne sa središnjim poslužiteljem. Napominjemo, da u konkretnom slučaju, minus od 17,38 kuna iznosi točno koliko i subvencija na tom računu', kazala je Dobrenić iz Srca.

Izvor teksta i fotografije: MojFaks

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.