Stigao je novi Pravilnik za ostvarivanje prava na domski smještaj

Nakon javne rasprave, na snagu je stupio novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje. Zbog sudjelovanja studenata u toj javnoj raspravi, uvažio se njihov prijedlog da se novim Pravilnikom u obzir uzima aritmetički prosjek ocjena ostvarenih preko studija. Ministarstvo je originalno predložilo bodovanje težinskog prosjeka.

Nažalost, bilo je i neugodnih iznenađenja jer su studenti, ako je za suditi po komentarima u javnoj raspravi i na društvenim mrežama, očekivali da će se dodatno bodovati ispiti položeni prije ljeta, što je prethodnih godina iznosilo 300 bodova.

"Mene je zanimalo tih 300 bodova za riješene ispite u ovom roku pa sam to išla potražiti. I onako, subjektivna sam jako što se toga tiče. Prethodnih godina sam sve rješava u roku radi tih 300 bodova i da su ih tada maknuli bila bih užasno ljuta jer mislim da se treba vrednovati takva vrsta truda. Međutim, sada mi jedan predmet ostaje za deveti mjesec, čisto radi mog psihičkog zdravlja, tako da je uklanjanje tih 300 bodova za mene taman ono što mi treba. Treba imati na umu da nije uvijek moguće položiti sve na vrijeme, mogu se dogoditi i osobni problemi zbog kojih student nije mogao riješiti sve, a ako mu je boravak u domu jedina opcija da bude u Zagrebu i studira, tih 300 bodova je ogroman gubitak. Moj je fakultet osrednje težine i svejedno mi dosta toga zadaje probleme i stresiraju me rokovi, mogu samo zamisliti kako je nekome tko je na puno zahtjevnijem faksu. Taj jesenski rok ionako postoji s razlogom - jer se ne očekuje da studenti sve riješe sad i odmah, pogotovo ako mu trebaju ocjene za stipendiju ili slično", komentirala je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu M.S.

Kraće rečeno, studenti koji polože sve ispite u ljetnom roku prije predaje dokumenata za natječaj, za to neće dobiti dodatne bodove.

Promjene u pravilniku

Za studente koji su bili u udomiteljskim obiteljima ili u domovina socijalne skrbi više neće vrijediti uvjet da moraju ostvariti najmanje 18 ECTS bodova u godini u kojoj se prijavljuju na natječaj. K tome, oni imaju pravo i na izravan smještaj u dom, što je također novost.

Članak 7. govori da studenti koji su djeca smrtno stradalih pirotehničara mogu novim Pravilnikom ostvariti pravo na izravan smještaj u domu ako ispunjavaju uvjet o 55 stečenih ECTS bodova po godini. K tome, važno je i da su u tekućoj akademskoj godini skupili minimalno 30 ECTS-a.

O tome tko nema pravo na smještaj govori Članak 15., a i tu je došlo do promjena. Naime, sada pravo na subvencionirani smještaj nemaju studenti koji su dva puta mijenjali studij, kao ni oni koji su godinu stavili u "mirovanje". Studenti koji upišu mirovanje u akademskoj godini za koju im je dodijeljeno pravo na subvencionirano stanovanje u studentski dom gube pravo na isto tijekom trajanja mirovanja. Ovaj uvjet ne odnosi se na studente s invaliditetom od 1. do 5. kategorije i na studente koji su bili smješteni u domove socijalne skrbi ili u udomiteljske obitelji, kako stoji u Pravilniku.

Sada stoji da studenti koji su u statusu redovitoga studenta u Republici Hrvatskoj upisani u drugu godinu studiranja, a u prethodnoj godini su ostvarili najmanje 55 ECTS bodova – 100 bodova ispunjavaju uvjete natječaja. Oni koji su upisali treću godinu ostvaruju 150 bodova, u četvrtu 200 bodova, u petu 250 i u šestu 300. No, neki misle kako bi se s povećanjem godine studija, trebalo puno više i povećati bodove koji sada idu od 100 do 300.

Što kažu studenti

"Smatram da treba povećati i broj bodova za studente upisane u više godine studija. Do prošle godine oni su iznosili za studente upisane u drugu godinu studiranja 200 bodova, u treću godinu 300 bodova, u četvrtu godinu 400 bodova, u petu godinu 500 bodova i u šestu godinu 600 bodova. Od prošle godine, a kao i u ovom prijedlogu pravilnika, ovi bodovi su prepolovljeni. Smatram da veća prava za dom trebaju imati stariji studenti s višim prosjekom", kaže komentar studenta čiji su inicijali Z.G.

Gledajući ukupnu javnu raspravu, komentara studenata nema puno, ali čini se da su mnogi studenti ostali ogorčeni baš zbog toga što će i ove godine vrijediti pravilo da nema dodatnih bodova za one koji su ispite riješili u ljetnom roku, prenosi mojfaks.com.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.