Sveučilište u Rijeci osiguralo 2 milijuna kuna za svoju znanstvenu zajednicu

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci prezentiran je javni poziv za dodjelu iz Fonda za poticanje Poduzetništva i partnersko povezivanje s gospodarstvom, koji je riječko Sveučilište objavilo i na svojoj web stranici, a prezentirao ga je upravitelj Fonda Boris Golob, direktor STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka u Rijeci. 

"Cilj Fonda poticanje je uspostavljanja poslovne suradnje i bolje povezivanje znanstvene zajednice, studenata i partnerskih organizacija iz okruženja, poticanje poduzetništva znanstvene zajednice i studenata te poticanje zapošljavanja studenata Sveučilišta u Rijeci. Želimo doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta i postavili smo si vrlo ambiciozan cilj. Nadamo se da će se u idućih godinu dana iskristalizirati interes; osluškivat ćemo, učit ćemo i gledati kako unaprijediti postupak. Postavili smo prilično stroge kriterije, no sama je procedura vrlo jednostavna. Jedan od glavnih kriterija bit će održivost projekta i dokazivanje sposobnosti provedbe projekta. Bit će nam važan sadržaj, suština projekta, a što se tiče forma, nastojat ćemo biti što fleksibilniji", kaže Golob o Fondu.

O programima Fonda

Kroz program beskamatnih poduzetničkih kredita odobravaju se krediti u visini od 50 do 200 tisuća kuna čija je glavna namjena financiranje operativnih troškova projekata poslovne suradnje te zapošljavanja sadašnjih i bivših studenata. Prihvatljivi su prijavitelji poduzeća u vlasništvu sastavnica Sveučilišta ili članova znanstvene zajednice i studenata s ugovorenom suradnjom s organizacijama iz okoline te partnerska poduzeća izvan sustava Sveučilišta s ugovorenom suradnjom sa sastavnicama i preuzetom obavezom zapošljavanja studenata.

Kroz program ulaganja u temeljni kapital moguća su ulaganja do 200 tisuća kuna, uz preuzimanje udjela u vlasništvu poduzeća, a radi financiranja razvojnih troškova projekata. Namijenjen je inovativnim razvojnim projektima koji imaju ograničeni ili mali tehnološki rizik, a osnovni rizik vezan je uz pokretanje poslovanja, tržište, postojanje dovoljnog broja kupaca i mogućnost stvaranja primjerene ponude vrijednosti. Prihvatljivi su prijavitelji novoosnovana poduzeća u vlasništvu sastavnica Sveučilišta, članova znanstvene zajednice ili studenata i partnera izvan sustava Sveučilišta ili s ugovorenom suradnjom s organizacijama iz okoline.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija kazala je da je ovaj projekt jedinstven u Hrvatskoj, a možda i šire te najavila da će Sveučilište uložiti više sredstava u Fond ukoliko bude interesa, prenosi Novi list.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.