Morate li proći svaku od tri cjeline Engleskog jezika da biste položili ispit na maturi?

Nakon Matematike i Hrvatskog, najveći broj maturanata polaže ispit iz Engleskog jezika. Sam ispit iz ovog obaveznog predmeta sastoji se od sveukupno tri cjeline: čitanje, slušanje i pisanje. Zbog toga mnoge maturante ovih dana muči goruće pitanje o ispitu Engleskog jezika – mora li se proći svaki od tri dijela ispita zasebno, kako bi se ostvarila pozitivna ocjena na čitavom ispitu? Srednja.hr se pozabavila tim pitanjem i obratila Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Njihov odgovor je - ne. 

"Računa se ukupan postotak riješenosti, dakle za sva tri dijela. To je jedinstven ispit gdje se ispituju vještine iz čitanja, slušanja i pisanja i učenik mora pokazati kompetenciju u jednom, drugom i trećem i na kraju se donosi jedinstveni rezultat, odnosno, ocjena", kazala je glasnogovornica NCVVO-a, Ana Franić Božić. Brojni maturanti, a pogotovo oni koje su mučili dvosmisleni odgovori na uvijek kontroverznoj cjelini slušanja, nakon ovog odgovora mogu odahnuti jer su si mogli "priuštiti" jednu lošije napisanu ispitnu cjelinu.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.