Harvard će učiti studente na primjeru Igre prijestolja

Prestižno sveučilište Harvard od jeseni će studente podučavati na kolegiju "The Real Game of Thrones: From Modern Myths to Medieval Models" ("Stvarne Igre prijestolja: Od modernih mitova do srednjovjekovnih modela") po uzoru na popularnu seriju te serijal knjiga. Na kolegiju se neće raspravljati o razlici između knjiga i serije ili o broju ubijenih likova, već će se knjige i serija povezati s folklorom i mitologijom i to s načinom na koji prizivaju i adaptiraju, ali i izobličuju euroazijsku povijest i kulturu, piše Srednja.hr.

Poticanje interesa za humanističke studije

Profesorica njemačkog i religije Racha Kirakosian te profesor srednjovjekovlja Sean Gilsdorf vodit će kolegij, a kažu da je sama ideja za njega pristigla od studenata. U fokusu istraživanja bit će arhetipski likovi koji se nalaze u Igri prijestolja: kralj, dobra žena, drugi sin, pustolov. Na taj su način tenzije između kraljice i djevojke koja se treba udati za njezina sina problemi domaćice iz 10. stoljeća u Njemačkoj, a može se pronaći i poveznica između Cersei Lannister i glavne junakinje njemačkog epa o Nibelunzima, Krimhilde. Ovo bi trebalo zainteresirati studente ne samo za kolegij o Igri prijestolja već za kolegije o srednjovjekovlju ili općenito za humanističke studije, jer je postotak studenata koji završavaju humanističke studije na Harvardu od 2013. godine do danas pao s čak 36 na 20 posto.

Više sveučilišta prepoznalo je ideju

Izuzev Harvarda postoje još dva mjesta u SAD-u gdje će studenti moći birati kolegije inspirirane ovim popularnim serijalom. Sveučilište Berkeley svoj će kolegij započeti već ovoga ljeta, a bavit će se lingvistikom te će ga predavati lingvist David J. Peterson - upravo osoba koja je izumila jezike Dothraki i High Valarian. Druga obrazovna ustanova s ovakvim programom bit će sveučilište Virginia, gdje će se također ovog ljeta održavati sati o Igri prijestolja koji će biti u potpunosti otvoreni za raspravu. Njihov je cilj uvidjeti kako su vještine kojima čitaju književnost korisne i primjenljive kada istovremeno čitaju književno i TV djelo.

Iščekujući sličan kolegij u Hrvatskoj, preostaje nam samo ponovno gledati seriju, čitati knjige i iščekivati novu, sedmu sezonu.

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.