Gamefikacija eLearning sadržaja

Edukacija u posliednjih 200 godina nije doživjela disruptivnu promjenu. Sve do sada.

Pametne ploče i tableti u učionici nisu napravili dovoljnu promjenu te se kao pravo digitalno riješenje za edukaciju budučnosti pojavljuje eLearning. eLearning je pokrenuo pravu revoluciju pomicanjem fokusa sa gradiva koje se uči na učenika. Korisnici eLearninga (bili oni školska djeca ili zaposlenici na prodajnom treningu) mogu prilagoditi tempo učenja svojim kompetencijama.

Samotempiranje je genijalno riješenje no u kombinaciji s manjkom motivacije dovodi do problema. Mali prešućeni podatak o 90% odustanaka korisnika MOOC sadržaja ne ide u prilog eLearning-u kao sigurnom naslijedniku tradicionalne edukacije.

Kako “natjerati” ljude na edukaciju?

U tradicionaloj edukaciji prenošenje osječaja i iskustava predavača polaznicima može dati poticaj na savladavanje gradiva. Svi se mogu sjetiti barem jedne profesorice ili profesora koji je svojim žarom i entuzijazmom uspio “izvuči” i najdosadniju temu. Na kraju krajeva, glavni uvijet kvalitete edukacije nije materijal ili prostor, već predavač.

eLearning koncept predavača ne poznaje. Primarno tradicionalno riješenje za manjak motivacije i interaktivnosti je nedostupno. Često se na tome i ostaje te se većina eLearning sadržaja sastoji od trosatnih videa i beskonačnih slide-ova s hrpetinom teksta uz poneku grafiku. Ono što se nudi, i polako postaje norma, je obogaćivanje sadržaja onim što je vrlo blisko ljudima - Igrom.

eLearning poboljšan Gameifikacijom

Gamifikacija je najpopularniji buzzword u eLearning industriji. Ubacivanjem mehanika i teorije koja se koristi u dizajnu i produkciji video igara u ne igriv sadržaj približava se Homo Ludens-u. Koristisi se u marketingu, korisničkoj podršci, auto industriji, i širi se na sva druga područja.

Danas se preko 80% ljudi može smatrati “gamer-ima”, bilo to u vidu razbibrige ili preko 30 sati tjedno investiranih u igranje. XP, leveli, rang liste, avatari, su postali široko poznati pojmovi koji izazivaju osječaje napretka, izazova i nagrade. Svaka dosadna i naporna radnja povezana s tim ‘gaming’ elementima postaje izazov koji nas potiče i uveseljava.

Ako se eLearning obogati gamifikacijom dobiva se željena reakcija i angažman korisnika. Bolja retencija informacija, veća motivacija i povećana produktivnost direktne su posljedice ‘game-like’ eLearning sadržaja.

Mehanika i narativ

Kako gameificirati nešto je duga i iscrpna tema ali je u kratkim crtama možemo podijeliti na dva dijela: Mehaniku i Narativ.

Pored pračenja progresa s levelima i bodovima, sadržaj možemo dodatno obogatiti kako bi se sadržaj više približio igrama. Najjednostavnija mehanika igara, ujedno i najpoznatija, je sigurno menadžment vremena i rizika. Svatko se u jednom trenuku susreo s igrom u kojoj su morali iskoristiti neki vremenski rok za obavljanje zadatka. Praktični primjer u eLearningu bi bio kviz s vremenskim ograničenjem i negativnim bodovima za krive odgovore. Takav izazov daje poticaj na usavršavanje znanja. Dobar rezultat nije toliko vrijedan bez da se njime možemo pohvaliti. Bodovna ljestvica i ostali društveni elementi (avatar, komentiranje, bedževi…) pomažu kod osječaja usamljenosti unutar sustava za učenje.

Sadržaj oživi i daje dojam učionice što dodatno ide na ruku ‘achiever’ tipu igrača. Sadržaj se sada ponaša i izgleda kao igra. Kako bi zaokružili cijelu priču i povezali različite elemente u smislenu cjelinu mehanici je potrebno dodati narativ. Narativ ne mora biti epska priča koja će odvlačiti pažnju već su laki elementi sasvim dovoljni kako bi dobili željeni rezultat. Jedna od boljih praksi je dodavanje NPC (non-player character) likova.

Ovo su Doktor Posao i Sestra Praksa, oni su voditelji Akademije Digitalnog Marketinga. Temeljni su dio Svinaweb tima i odrađuju interakciju sa polaznicima akademije. Doktor je strog, temeljit i autoritativan. Sestra ima više razumijevanja i empatije te se brine za zadovoljstvo polaznika. Zajedno pregledavaju zadaće.

Doktor vrlo oštro prati kada se zadaća predaje i ne trpi puno grešaka dok Setstra Doktoru priloži koju dobru riječ za one koji kasne s predajom. Ponekad Doktor mora opomenuti i ostale članove Svinaweb-a gdje se redovito događa fenomenalna stvar - polaznici mole Doktora da malo popusti jer su svinawebovci imali puno posla.

Ovaj primjer savršeno prikazuje kako samo dva lika mogu poboljšati interakciju korisnika sa sadržajem i ostalim polaznicima. Svakom eLearning course-u je potreban jedan Doktor Posao i Sestra Praksa.

Budućnost eLearning-a

Progres tehnologije i sve naprednije mogučnosti LMS software-a otvaraju vrata gamifikaciji i svim benefitima koje ona donosi. Zasigurno možemo očekivati i neke naprednije mehanike implementirane u eLearning kroz idućih par godina.

I nikako se ne smije zaboraviti jedna stvar, Gejmifikacijom se ne može zamijeniti unutarnja motivacija korisnika ali im se može olakšati proces svladavanja naprednog sadržaja i proces učenja napraviti zabavnim i zanimljivim.

Ako želite vidjeti kako gamifikacija stvarno izgleda, javite nam se na hello@ewyse.agency.

Jurica Picak
Learning Architect
eWyse agencija za izradu elearning rješenja

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.