Ukinuli dva tražena zanimanja zbog manjka interesa

Na smjer puškar u Srednjoj školi Duga Resa moglo se upisati 20 učenika. Sad se školuju zadnje dvije generacije puškara.

Jedan učenik koji se od jeseni htio školovati za puškara u Srednjoj školu u Dugoj Resi, morat će ipak razmisliti o novom zanimanju.

S obzirom na slab interes, ministarstvo je ukinulo 40-ak zanimanja u školama diljem Hrvatske, a među njima je i smjer puškar za koji se u Dugoj Resi moglo javiti 20 učenika.

'Puškari su prije nekoliko godina bili pravi hit, no trendovi se mijenjaju. Primjerice, prva je generacija upisana 2003. godina pa je smjer ukinut, da bi nam ponovno bio odobren 2012. godine kao trogodišnji smjer za koji je od tada vladao izniman interes. Mi po godini imamo između 15 i 20 učenika. I sada su u sustavu još dvije generacije puškara, dakle drugi i treći razredi koji moraju završiti. Imamo i ugovor s tvrtkom HS produkt o obavljanju prakse, a i školovani puškari tamo svakako mogu tražiti radno mjesto. No, to vam je tako, razmišljanja učenika i roditelja se mijenjaju, na to ne možemo utjecati iako je riječ o iznimno kvalitetnom programu.

Djeca puno toga nauče u nastavi, a i na praksi u HS produktu gdje imaju džeparac od 400 do 600 kuna mjesečno, što je stimulativno', kaže Nikola Mrzljak, ravnatelj Srednje škole Duga Resa. Upitno je, smatra, hoće li se smjer ponovno uvesti. HS produkt, naime, prima ljude raznih tehničkih struka, a ima i programe prekvalifikacije.

Sustav školuje administrativne tajnike

'Zato planiramo za iduću školsku godinu pripremiti svu dokumentaciju za osnivanje smjera Tehničke gimnazije. Sada imamo smjerove Opće gimnazije, grafičkog dizajna i medijskog tehničara. U tehničkoj gimnaziji bio bi naglasak na informacijskim znanostima, s puno više izbornih predmeta i prakse. Takav smjer postoji još samo u Zagrebu, a mi imamo odlične uvjete; Grad bi uredio informatičku učionicu s 3D printerom, imamo poduzetnički inkubator i brzi internet u školi', dodao je Nikola Mrzljak.

Šumarskoj i drvodjeljskoj školu u Karlovcu ukinut je trogodišnji smjer šumar. Iako jedini u Hrvatskoj i iako Hrvatske šume traže šumare pa je učenicima i posao osiguran, prijavila su se tek dva učenika. S druge strane, četverogodišnji program šumarskog tehničara je popunjen, uglavnom s učenicima iz drugih županija.

Iako karlovački obrtnici kažu kako obrazovni sustav školuje administrativne tajnike i zanimanja s kojima ljudi završavaju na burzi, praksa je pokazala da zanimanja, za koje je osigurano i radno mjesto, nisu atraktivna. Karlovcu i županiji kronično nedostaju građevinski radnici, konobari, vozači, stolari. No, ono što neki roditelji smatraju preprekom, su teški uvjeti rada i male plaće koje obrtnici daju u tim zanimanjima.

U ljetnom upisnom roku od 13 srednjih škola sa 63 odjela i 1403 slobodna mjesta, popunjena su sva mjesta u karlovačkim školama; Gimnaziji, Medicinskoj i Ekonomskoj školi, dok u ostalim srednjim školama u Dugoj Resi, Slunju i Ogulinu još ima mjesta. Već je sada upisano 1100 učenika, a osnovnu je školu završio 1061 učenik.

Izvor: lokalni.vecernji.hr

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.