Hrvatska u samom začelju EU-a kada je riječ o konzumaciji kulturnih dobara

Nedavno istraživanje EUROSTAT-a pokazalo je da je Hrvatska u samom začelju EU-a po konzumaciji kulturnih dobara, a upravo je to bio povod zbog kojeg je Hrvatska glazbena mladež održala konferenciju na kojoj su pokušali objasniti što je dovelo do tih poraznih rezultata.

'Mladi radije uživaju u cajkama po narodnjačkim klubovima, nego koncertima klasične glazbe jer im manjka kulture, znanja i volje za glazbenim odgojem', zaključeno je na konferenciji te institucije koja već više od 60 godina, kako kažu, promovira, promiče i potiče napredak mladih glazbenika u Hrvatskoj.

'HGM godišnje producira više od 50 velikih manifestacija i glazbenih programa, koje rado i često posjećuju mladi – godišnje njih čak 15 tisuća. Mi smo udruga koja se bavi mladima, u prvom redu kreiranju kulturnih politika za najmlađi dio hrvatske populacije. No to je nedovoljno kada se pogleda koliko često i brojno mladi posjećuju narodnjačke klubove, uživaju u cajkama te na takvim glazbenim sadržajima grade svoju kulturu. Percepcija javnosti uzrokovana je krivom prezentacijom glazbenih vrijednosti u hrvatskom društvu.

Stvaraju se zvijezde od glazbenika narodnjačkog štiha, veliča se njihov privatni život i aktivnosti, nameću norme njihova ponašanja i stvara potpuno kriva slika u hrvatskom društvu što glazba istinski jeste. Taj izopačeni sustav vrijednosti se nameće danas mladima kao jedini pravi kojega trebaju slijediti te u toj nepravednoj situaciji gubi istinska glazba', izjavila je glavna tajnica HGM-a Dubravka Dujmović Kušan na konferenciji koja je održana u zagrebačkoj Mimari.

'Za svladavanje umjetničkih sadržaja potrebna je određena količina napora i znanja. A to nemaju svi, niti je takav slučaj kod svih mladih građana ove države. Stoga je razumljivo da će radije u takvom stanju otići i utažiti svoju potrebu za glazbom u narodnjačkom klubu, a ne koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog. Moram naglasiti da kod mladih ljudi postoji entuzijazam i volja da uživaju u klasičnoj glazbi, ali se on sustavno skreće prema nekim drugim vrijednostima u društvu, odabiranjem cajki umjesto Mozarta', dodao je predsjednik HGM-a Tonći Bilić.

Nedavno se pitanjem zašto sve više mladih ide na cajke bavila i emisija HTV-a "Oči na oči". 

'Gori, jednostavno gori klub, gori sve. Ta vrsta muzike, te riječi pogode me. Takvog nečeg nema nigdje', opisao im je tad jedan mladić kojeg su srele ispred popularnog narodnjačkog kluba u Zagrebu.

Izvor: index.hr

 

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.