Pronađite pravu edukaciju za sebe i svoje zaposlenike!

Edukacijska kuća Integra znanja, nakon 8 godina uspješnog provođenja ‘in-house’ edukacija za oko 90 tvrtki različitih djelatnosti, edukacijskog područja i razina polaznika, kreće s otvorenim seminarima. S obzirom na preseljenje ureda na lokaciju s multimedijskom dvoranom, ukazale su se i tehničke mogućnosti za provođenje organizacije otvorenih seminara.

Kako se pokazivao interes, tako su se i formirale grupe s temama otvorenih radionica. Prva tema za koju smo vrlo lako okupili grupu bila je “Vještine vođenja”, zatim “Komunikacija i davanje feedbacka”. Ovih dana smo popunili i grupu s polaznicima na temu “Pristup u konfliktnim situacijama”. Budući da smo spontano organizirali teme seminara s obzirom na interes ljudi, najtraženije teme također govore o trenutnoj potrebi, odnosno izazovima s kojima se zaposlenici najčešće susreću na svojim radnim mjestima.

Prema našim iskustvima, vrlo često kvalitetan zaposlenik dobiva priliku da postane nadređena osoba svojem timu, i eto……..situacije! Oni više nisu dobri kolege koji dijele izazove, piju kave i možda se čuju izvan radnog vremena. Sada je super kolega postao - šef! Odnosi se mijenjaju, način komunikacije, organizacija i način rada u timu. 

Novi šef sada treba početi drugačije komunicirati s kolegama, graditi svoj autoritet, što može biti puno lakše ako su zaposlenici u timu pripadnici iste generacije. Dodatni izazov je postati nadređena osoba kolegama koji su dosta stariji od njega i duže rade u toj organizaciji i smatraju da još više zaslužuju voditeljsku poziciju. U takvim situacijama sve teorije vođenja mogu pasti u vodu i novi šef treba sebe izgraditi u osobu koja ima autoritet znanja, koja će biti na početku formalni vođa i izgraditi se i u neformalnog vođu. Neformalni vođa je osoba koju zaposlenici uistinu prihvaćaju kao nadređenu osobu, a ne samo kao opis radnog mjesta na novoj posjetnici.

Današnje radionice imaju visoku razinu interaktivnosti, što puno olakšava ‘treniranje’ različitih situacija s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Simulacije situacija vrlo često potaknu diskusiju iz svakodnevnih primjera polaznika.

Često se susrećemo sa situacijama u tvrtkama da nam voditelji kažu da se od prevelikog opsega posla ne stižu posvetiti komunikaciji sa zaposlenicima. Prioritet u vođenju je komunikacija: motivacija ljudi, građenje kvalitetnog odnosa, poticanje odgovornosti i samoinicijativnosti.

Poruka: posvetite se ljudima, budite im mentor, dajte im priliku da se razvijaju i uče. Naučite ih da razmišljaju, da u izazovnim situacijama pronalaze rješenja i razmišljaju konstruktivno, jer uspjeh Vašeg tima je i Vaš uspjeh!

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.