Superhrana za mozak!

Svi znamo da je ishrana vrlo važna. Ne samo kako bismo preživjeli ili bili siti, nego i za ispravno funkcioniranje naših organa i tijela. Budući da je mozak glavni motor-pokretač našega tijela, potrebno ga je hraniti namirnicama koje će ga održati snažnim i aktivnim.

Pa krenimo u avanturu zvanu SUPERHRANA za mozak!

1. Avokado

Avokado je namirnica koja spada u porodicu egzotičnog voća. Vrlo je kalorična, ali ne dajte da vas to odbije jer su studije pokazale da se u njenom sastavu nalaze nezasićene masne kiseline koje održavaju moždane stanice fleksibilnima, a ujedno i štite živčane stanice u mozgu. Konzumacijom ove namirnice mozak će biti bolje prokrvljen, a time će i sve njegove funkcije bolje raditi.

2. Borovnica

Iznenadit će vas činjenica da borovnica, osim što potiče pamćenje i koncentraciju, može obnovitisjećanja te odgoditi pojavu gubitka pamćenja u starosti. Tomu je tako jer ove plavo-ljubičaste bobice sadrže visoku koncentraciju vitamina i antioksidansa blagotvornih za mozak. Antioksidansi koje borovnice sadrže eliminiraju slobodne radikale i štite mozak. Zbog toga niti ne čudi činjenica da se nakon konzumacije ovih slatkih i finih bobica brže uči i savladava zadatke.

3. Rajčica

Rajčica sadrži spoj koji se zove likopen, a koji je vrlo moćan antioksidans. Već smo naučili da se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala i uklanjaju ih iz našeg organizma pa se time sprečavaju oštećenja mozga uzrokovana njihovim oksidacijskim djelovanjem. Sastav tog ukusnog povrća također djeluje protiv poremećaja pamćenja, odnosno Alzheimerove bolesti.

4. Brokula

Brokula. Zeleno povrće iz reda kupusnjača koje i nije baš vrlo popularno, međutim nakon što saznate koje sve prednosti krije, možda ćete ga jesti češće. Brokula je bogata vitaminom C, vitaminom K, kolinom i značajnom količinom folne kiseline. Vitamin K potiče kognitivne sposobnosti i odgađa staračku demenciju, kolin je važan za zdravlje neurotransmitora i poboljšava pamćenje, a folna kiselina je veliki saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

5. Jaja

Jaja, kao i brokula, sadrže kolin, taj esencijalni nutrijent vrlo važan za zdravlje mozga. Spomenimo da ljudski organizam proizvodi kolin u vrlo malim količinama pa ga je potrebno dodatno unositi iz vanjskih izvora. Uz redovitu i kontinuiranu konzumaciju jaja i brokule, potrebe za kolinom bit će zadovoljene. Također, jaja sadrže kolesterol koji je potreban za zdravlje neurona, a takozvana dokozaheksanoična kiselina (DSH) u jajima poboljšava komunikaciju između neurona.

6. Ljuta papričica

Slatke male, ljute papričice sadrže, iznenadit ćete se, puno više vitamina C od limuna, naranče ili kiselog kupusa. Budući da antioksidativno djelovanje ove namirnice i vitamin C imaju vrlo važnu ulogu u funkcioniranju i očuvanju zdravlja mozga, ne bojte se začiniti pokoje jelo ovim smionim začinom. Pogotovo ako ste ljubitelj nešto ljućih zalogaja i odvažnog okusa.

7. Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve sadrže cink, mineral koji je vrlo značajan za cjelokupno zdravlje mozga, kao i za poboljšavanje pamćenja. On mozak opskrbljuje dovoljnom količinom energije pa je šaka sjemenki bundeve dnevno preporučljiva u zaštiti mozga.

8. Sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dvije jušne žlice lanenih sjemenki dnevno.

9. Orašasti plodovi

U orašaste plodove spadaju orasi, bademi, kikiriki, lješnjaci, indijski i brazilski oraščići. Sadrže visoke količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, folate, vitamin E i vitamin B6. Masne kiseline poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu, vitamin E sprječava gubitak pamćenja u starosti, a vitamin B6 pomaže tijelu hranu pretvoriti u energiju te sudjeluje u očuvanju neurotransmitora živčanog sustava.

10. Cjelovite žitarice

Zašto cjelovite žitarice? Zato što će one zalihu glukoze u mozgu održavati u ravnoteži, bez velikih uspona i padova njene razine, što je slučaj kod proizvoda od bijelog brašna. Rezultat te neravnoteže je preopterećenje i sporiji rad mozga.

11. Masna riba / Riblje ulje

Riba u sebi sadrži već spomenute omega-3 masne kiseline koje su prijeko potrebne za valjani rad srca i mozga. Ribe se mogu jesti na zaista puno načina i trebale bi se nalaziti na našem jelovniku barem dva puta tjedno. Osim riba, riblje ulje u sebi sadrži najkoncentriraniji oblik omega-3 masnih kiselina. Ako vam je problem uključiti riblje ulje u svoju prehranu, losos je sljedeća moguća opcija.

12. Kakao

I za kraj, poslastica! Kakao ili tamna čokolada, izaberite sami. Kakaovac sadrži flavanol koji štiti mozak, može poboljšati govor, kognitivne funkcije i dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu, kao što i sprječava opadanje kognitivnih funkcija i demenciju.

Također, zdravih namirnica je toliko da ako svaki dan pojedete samo jednu od njih, uz još banane i brusnice kao super-voće, možete se lako superhraniti punih 14 dana.

Dobar vam i super tek!

Izvor: x-ica.com

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.