Kada bi postojala mogućnost osnovnoškolskog obrazovanja djece od kuće (homeschooling), biste li je iskoristili?

 • Da, ukoliko se ne promijeni obrazovni sustav, smatram da bi svoje dijete sam/a kvalitetnije obrazovao/la
  (283)
  Komentari (31)

  Svakako bih svoje dijete bolje educirala jer ga/ju najbolje poznajem i znam koje su mu/joj jače, a koje slabije strane za učenje. Obzirom na sve nekvalitetniji kadar tzv. stručnog osoblja u školama i "mito & korupcija" sistema u odnosu roditelja i učitelja/ profesora te ne prepoznavanju i nezainteresiranosti istih za nadarenost pojedine djece i dodatnog neplaćenog rada s njima te poticanja kreativnosti i pismenog izražavanja kao i znanstvenog rada od početka školovanja. Potrebne su manje grupe u razredima da bi školovanje omogućio više i mogući individualniji rad s djecom, izbaciti bilo kakvu vjeroispovijest kao izborni predmet koji je zapravo nametnut i djeca koja ga ne pohađaju su obično diskriminirani od strane drugih učenika te učenje kroz igru, zabavu i praktičnu nastavu čim više.

  što će nam školovanje

  To je osnovna sloboda koju građani trebaju imati.

  Cekam VIII stupanj na social & humanities ( logic [Book's Algebra , Infinite proposition , Cantor, FREGE,math.PhD.,genius,he & Lobachevsky done great points in sci. Cibernetics.

  homeschooling je prisutan u razvijenim zemljama. kolega mi je radi njega preselio cijelu obitelj u sloveniju kako bi imao takvu mogućnost.

  da, naravno bolje učiti kod kuće, nego biti u školi i onda biti u smrdljivom razredu sa smrdljivim učeniocima i smrdljivom učiteljeciom

  uvedite guvernante

  nitko ne prati program, netko uči pre sporo, netko pre brzo

  sprdačina

  prdekana, uvedite još i spolni odgoj kod kuće

  Užasno obrazovanje! Potebno je uvesti barem 9 razreda osnovne škole plus još 4 srednje ali da se dijete gura u ono što ga zanima, da se to dijete oblikuje i postane ono što je a ne ono što su svi drugi!

  S obzirom na iskustvo s djetetom koje je prošlo cijelu osnovnu školu, odgovorno tvrdim da bih bolje i lakše to gradivo s djetetom odradila sama nego uz "pomoć" krute institucije. A s obzirom na to da je najčešće izgovarana rečenica na roditeljskim sastancima: "Morate s djecom raditi kod kuće", ne vidim razlog da ja s djetetom radim kod kuće nakon što dođe iz škole. Bolje je onda da ja s djetetom radim kod kuće dok je ono odmorno. Jedini problem koji se tu javlja jest druženje, odlaženje u školu i vraćanje iz nje, no vjerujem da bismo kroz razne radionice, sportske treninge i slične aktivnosti i to riješili.

  i sama sam prof.

  Bjala bih se izoliranosti djetetea, ali da sam bila u mogućnosti svom sinu ponuditi takvo što, vjerojatno bi cijela obitelj bolje funkcionirala i znatno manji pritisak bismo radili na to dijete. Umjesto toga, dovijali smo se kroz male privatne škole gdje je bio u razredima veličine cca 5 učenika.

  Sustav nam je užasan

  Obrazovni sustav se ne temelji na individualnom pristupu.

  što će nam školovanje

  S obzirom na trenutnu kurikularnu reformu, profesorski i nastavnicki kadar, kao i na cjelokupno stanje obrazovanja u Hrvatskoj dmatram da bih osobno puno kvalitetnije obrazovao, te da bih mu posvetio vise paznje nego sto je to moguce u prosječnoj školi.

  Skolovanje od kuce bi nam pomogla da se svako predjeno gradivo utvrdi i istinski naucio.

  pokušavaju se amoralne i krive vrijednosti od spolnosti i drugih stvari od malih nogu utuvit u glavu tako da "tradicionalna" kultura i vjerovanja ispdaju nazadna tak da bi svoju djecu ak se ne opravi stanje hito doma školovati

  totalno

  Nije skola jedino mjesto gdje se dijete moze socijalizirati (osim skole, postoji sport kao velika grana i u fizickom razvoju, ne samo drustvenom i mentalnom, te razni kulturni dogadaji i ustanove, igraonice, itd.)...a cesto su djeca i zrtve socijalnih ispada (psihickih i/ili fizickih) u takvim ustanovama. Opcenito je cijeli sustav kompetitivnog tipa u kojem ima mnogo neravnomjernosti. Smatram da jedni od temelja ljudskog duha kojima bi se trebalo uciti djecu od ranih faza su postenje i suradnja, kolektivnost...a jos se skola nije dokazala po uspjehu na tom podrucju. Hvala

  Uz mogućnost pohađanja slobodnih aktivnosti u redovnoj školi.

  :D

  da ali da sam tamo i vec imam posao

  gledajući svoje obrazovanje iz 90-tih današnje školstvo je nazadovalo

  svakako bolje u svakom slučaju ovakva vrsta edukacije nego dobivati šibe i slušati metež na predavanju

  Jedini razlog odgovora da jest los obrazovni sustav. Misljenja sam da skola zatvara osobu kao pojedinca. Cini ga robotom bez vlastita misljenja. Nasim obrazovnim sustavom cinimo svima uslugu, jedino sebi ne. Misljenja sam da nasim obrazovnim sustavom tjeramo danasnju mladez iz hrvatske. Zasto tako mislim? Jer se trenutno ne mogu odluciti: irska ili danska? S postovanjrm, Karlo (19)

  Obrazovni sustav je koncipiran prema odredenom kalupu koji ne dopusta prilagodavanje svakom uceniku posebno, na taj nacin vecina djece je zbog svojih razlika zakinuta za maksimum znanja koju moze steci u tom periodu te u najboljem slucaju dobije prosjecnu kolicinu ako ne i manje od toga.

  Osnovni problemm hrvatskog školstva je negativna selekcija profesora. Nema nikakvog ozbiljnog selekcijskog postupka (provjere stručnog znanja, motivacije i sl.). Homeschooling dijete štiti od indoktrinacije i nepotrebnog maltretiranja.

  uvedite bosanski kod kuće

 • Ne, smatram da djeci ne treba uskratiti socijaliziranje među vršnjacima i obrazovni koncept koji se provodi u školama
  (775)
  Komentari (27)

  Veliki broj djece rado ide u školu zato da se druži s vršnjacima. Socijalizacija je važna. U školi imaju prilike i emotivno sazrijevati, prihvaćati druge i drugačije i pronalaziti svoje mjesto u društvu.

  Bitno je da djeca rastu među drugom djecom i da se socijaliziraju,a sve ono što neće naučiti u školi,svakako će naučiti doma.

  Ne mozete muvsama kvalitetno ispredavati sve predmete,

  školovanje, to je najljepše razdoblje života

  Budalaština

  Kakve su to gluposti...

  tako je bolje

  Svako dijete treba socijalizaciju ali također bi svaki roditelj trebao prepoznati svoje dijete

  Našem obrazovnom sustavu ništa ne nedostaje.

  Potrebne su izmjene programa ali škola je potrebna. Ima stvari koje se nemogu nigdje naučiti osim u školi.

  Pošto su nastavnici plaćeni da uče djecu onda neka uče djecu. Ali neka Nauče dobro djecu a ne da djeca dolaze kući pa kažu roditeljima da nisu naučili. i mislim da treba strože odgajati djecu u školama, jer ovako kakva su djeca...mogli bi postati u budućnosti zombiji.

  Obaveza!!!

  Smatram da druzenje i ucenje s vrsnjacima uvelike koristi u psihosocijalnom razvoju dijece i njihovom daljnjem obrazovanju odnosno edukaciji

  Mislim da iako sam visokoobrazovana nemam dovoljna znanja iz svih predmeta da svoje dijete kvalitetno poucim kod kuce

  Sve više ljudi (djece, kasnije i adolescenata) zbog nedovoljne interpersonalne komunikacije (između ostalog) pati od socijalnog anksioznog poremecaja

  Ukoliko se podrži ova reforma, djeca neće steći radne navike koje bi usvojili tijekom obrazovanja. Nadalje, smatram kako bi se cjelokupni nastavni proces trebao izmijeniti iz razloga što on "kaska" za modernim tehnologijama te je i dalje baziran na poznavanju određenih činjenica koje im većinom neće trebati (normalno ukoliko ne žele sudjelovati u kvizovima). Djeci bi u osnovnoj školi trebalo pružiti određena znanja iz materinjeg jezika (hrvatskog), stranog jezika (nebitno engleskog,njemačkog ili talijanskog(sve ovisi o preferencijama učenika)), određene matematičke i konceptualne sposobnosti te sposobnosti snalaženja u vremenu i prostoru. Nadalje, srednjoškolsko obrazovanje bi trebalo isključivo biti bazirano na znanjima za koje se učenik obrazuje. Npr. ekonomist bi trebao imati engleski jezik ili bilo koji strani jezik (ovisno o preferencijama učenika), te ostali predmeti bi trebali biti vezani za struku za koju se obrazuje, s time da 50 % predmeta bi trebalo biti obavezni za sve učenike, dok bi ostale predmete učenici sami birali između određenog broja izbornih predmeta (npr. svi ekonomisti bi imali 7 obveznih kolegija koje svi slušaju + 7 kolegija (od npr. 14 na listi), kako bi učenik mogao steći specifična znanja i vještine iz tog područja (npr. marketing, financije, menadžment, ...).

  prednost socijalizacije pri izlaganju većem broju djece ne podrazumijeva i odobravanje obrazovnog koncepta kakav trenutno postoji u školama. Sustav ovakvog učenja koji se danas daje ne samo djeci nego i studentima ne da je loš i neefektivan nego je nezamislivo da će potaknuti mlade na proaktivnost i unapređenje samih same u kontekstu razvoja vještina radi lakšeg snalaženja i ostvarivanja uspjeha u životu. Jasno, ovaj sustav nije osmišljen (ukoliko je uopće pomno planiran) za upravo opisane svrhe. Drugo, pametnije je ponuditi 'pitanje' više u anketi nego više pitanja staviti pod jedno. Kako će se napraviti analiza ove ankete? Stav o značaju pružanja mogućnosti socijalizacije djetetu nema veze sa odobravanjem ovakvog obrazovnog koncepta. Nisam psiholog i možebitno sam u krivu, ali upravo zbog takvih greškica u pravilu ne dajem svoje mišljenje u anketama. Morala sam progovoriti za ovo :)

  uz pravi kurikulum

  Smatram da je pohađanje škole u zajednici vrlo bitno za razvoj djeteta i njegovo osamostaljenje.

  Ali bi trebalo pazljivije zaposljavati osoblje u skoli (ne samo na temelju diplome) i djelomicno promijeniti obrazovni sustav (smanjiti nepotrebno gradivo i uvesti nove predmete).

  Tek u srednjoj školi djeca postaju spremna za kvalitetno obrazovanje, osnovna škola je socijalizacija i trebaju provesti ugodno taj dio razdoblja (čak ni ja 1984. god nisam uživao u tom razdoblju zbog velike opterećenosti). Dobro je stvoriti radne navike, tek u srednjoj se fokusirati na dio koji ih zanima i za koji će se školovati.

  cjelodnevni boravak u školi

  smatram da dijete treba iči u školu , tako se najbolje socilizira u društvu i prilagodjava obvezama

  Smatram da bi se njegovi. obrazovanjem

  Bolje će se snaći u životu ako se više socijalizirani.

  Djeca se trebaju znati ponasati u drustvu i okolini a to iz svojih domova nikako ne bi mogli postici.

  djeci nikako ne smijemo uskratiti socijaliziranje

 • Ne, ali samo ako dođe do izmjena u obrazovnom sustavu te smanjenja nepotrebnog gradiva
  (161)
  Komentari (4)

  Postavlja se i pitanje financiranja obrazovanja kod kuće. Izmjene školskih programa su nužne, npr. paradoks je da se u školama još uvijek na tehničkoj kulturi uči piliti drvo, ali nitko ne smatra potrebnim naučiti djecu pisati na tastaturi sa svih 10 prstiju, tako da nam dolaze visokoobrazovani, čak i IT profili djelatnika koji pišu sa 2 prsta, i time su 50% manje učinkoviti.

  smatram da je djeci potrebna socijalizacija s vršnjacima već od najranije dobi, ali ovakav sustav ne funkcionira i potrebna mu je temeljita promjena

  Radim u smjenama, nemam vremena za učiti dijete, ali školski sustav je neprilagođen učeniku i ne vodi nikamo.

  Smatram da djeci ne treba uskratiti druženje sa vršnjacima

Educentar koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.