Neograničen pristup mobitelima ima svako peto dijete

Dvije trećine svjetske populacije koristi mobitele. Ponukani užurbanim tempom života, zbog kojeg roditelji sve češće daju djeci mobitel kako bi bila mirna ili kako bi ih zabavili dok oni obavljaju druge obaveze, Portal EduCentar je proveo istraživanje ''Trebaju li zaista djeci mobiteli, i ako da - kada je pravo vrijeme za to?'', kojem se odazvalo više od 200 ispitanika:

U istraživanju je sudjelovalo 57% žena i 43% muškaraca. Nešto više od polovice (54%) ima djecu, dok 46% ispitanika zasad nema djecu.

S koliko godina bi djeca trebala dobiti svoj prvi mobitel?

Najviše ispitanika (35%) smatra kako bi djeca svoj prvi mobitel trebala dobiti u dobi od 10 do 12 godina. Svaki četvrti ispitanik dijeli mišljenje kako bi djeca mobitel trebala dobiti u dobi od 7 do 9 godina (pri početku kretanja u školu), a sličan broj ljudi (23%) smatra kako je pravo vrijeme za prvi susret s mobitelom mobitel ono u dobi 13 do 15 godina. Otprilike 15% ispitanika smatra kako bi djeca prvi mobitel trebala dobiti tek s navršenih 16 godina. Zabrinjava činjenica da 2% ispitanika smatra kako bi mobitel trebalo dati djeci mlađoj od 6 godina.

Mlađi ispitanici djeci bi ranije dali mobitel nego oni nešto stariji. Čak trećina ispitanika u dobi do 25 godina (34%) dali bi mobitel djeci mlađoj od 10 godina.

Od roditelja čija djeca imaju mobitel, polovica (52%) ih je izjavilo kako im djeca nose mobitel u školu, 38% kako ne nose, dok je 10% roditelja izjavilo kako njihova djeca mobitel ponekad nose u školu.

Mobitel je djeci važan za kontaktiranje u slučaju hitnosti

Naši ispitanici ponudili su zanimljiva razmišljanja odgovarajući na pitanje na koje je bilo moguće dati više odgovor: “Zbog čega ste djetetu/budete dali mobitel ?” .

Najviše ispitanika (74%) djetetu je dalo mobitel kako bi ih kontaktirali u slučaju hitnosti, a 59% da ih djeca mogu zatražiti pomoć kada im zatreba. Za zanimaciju i igrice, mobitel je djeci dalo 15% roditelja, a zbog vršnjaka njih 13%. Svega 6% ispitanika smatra kako je korištenje mobitela dobro za razvoj vještina, a 9% ispitanika navelo je druge razloge:

„Nažalost, da bih sebi olakšala.“

„Zbog škole i zbog javljanja svojim vršnjacima“.

„Praćenje.“

Sva djeca koriste mobitel na dnevnoj bazi

Najmlađim članovima društva mobitel je privlačan jer je interaktivan i zabavan, a istražili smo i koliko uistinu roditelji dopuštaju djeci dnevno koristiti mobitel. Otprilike trećina (31%) ispitanih roditelja je izjavilo kako njihova djeca u prosjeku na mobitelu provedu 1 do 2 sata dnevno. Petina roditelja (19%) ističe kako im djeca imaju neograničen pristup mobitelu, dok među roditeljima koji su izjavili kako im djeca imaju neograničen pristup mobitelu, većina njih (67%) ima dijete starije od 16 godina.

Zanimalo nas je i u kojim sve situacijama roditelji djeci uskraćuju pristup mobitelu. Roditelji djeci mobitel uskraćuju najčešće kada pišu zadaću (60%), po noći (55%) i kada su u kazni (55%). Ima i onih (13%) roditelja koji djeci nikada ne uzimaju mobitele.

Imaju li djeca pristup internet na mobitelu i kada bi trebala dobiti pristup društvenim mrežama?

Neograničeni pristup internetu na mobitelu ima 31% djece. Četvrtina roditelja je izjavila kako njihova djeca imaju pristup internetu, ali samo određenim sadržajima, a 27% djece internetu pristupa samo uz nadzor. Otprilike 17% roditelja izjavilo je kako im djeca nemaju pristup internetu.

Roditelji koji imaju djecu (44%) smatraju kako bi djeca pristup društvenim mrežama trebala dobiti iznad 16 godina. Isto smatra 48% ispitanika koji nemaju djecu. 14% ispitanika koji imaju djecu, pristup društvenim mrežama bi im dali u dobi od 10 do 12 godina, dok bi isto učinilo 8% ispitanika koji nemaju djecu.

Ispitanici generalno smatraju kako djeca provode previše vremena na mobitelu, ali to u većoj mjeri smatraju ispitanici koji nemaju djecu (94%) nego oni s djecom (65%).