Svaki student tijekom studija treba tutora: Gdje pronaći tutora?

Svaki je početak težak, kažu. Međutim, puno je lakše imati nekoga oko sebe koji će vam pomoći savjetom i uputiti vas na pravi put. Tijekom studija studentima pomaže tutor koji olakšava prijelaz iz srednje škole u visoko obrazovanje te pruža savjete i pomoć u brojnim pitanjima koja se odnose na studije i studentski život.

Šta je tutorstvo?

Tutorstvo je sustavni i organizirani oblik pomoći studentima u studiranju i njihovom akademskom napretku. U procesu tutorstva sudjeluju tutor, student i koordinator tutora.

Tutor može biti student starije godine ili predavač. Njegov je posao da tzv. tutorantu, pruža informacije, savjetuje, pomaže pri dobivanju informacija i znanja, da motivira, usmjerava i daje primer.

Koordinator tutora je član stručnog, istraživačkog ili nastavnog osoblja ili student.

Kako tutor pomaže?

Razlikujemo tutore studente i tutore učitelje.

Glavni zadatak tutora studenta je savjetovanje studenata o studijskim i drugim temama vezanim za studentski život, kao što su bonovi, domovi, javni prijevoz, studentske povlastice itd. Studenti su tako upoznati s pravima i dužnostima, postupcima i pravilima rada Fakulteta, Studentskog savjeta i studentskog života općenito. Također, tutor može pomoći u prikupljanju studijskog materijala i na taj način pružiti adekvatnu podršku studiranju brucoša i mlađih studenata.

Glavne uloge tutora učitelja su savjetovanje studenata o njihovim studijima, biranju predmeta, nastavku puta i mogućnosti karijere. Također može pomoći u rješavanju problema sa studijima ili drugog problema koji se pojavi tijekom istih.

Samo podrška, a ne prigušivanje

Tutor može pomoći studentima s raznim problemima i uputiti ih u pravom smjeru. Međutim, treba naglasiti da njegova pomoć služi samo kao potpora, a ne kao pritisak. Tutor ne traži informacije umjesto studenta, već ga samo usmjerava. Isto tako, ne daje savjete kako prepisivati ili varati na ispitima, ne komentira profesore i njihov rad (metode predavanja, ocjenjivanje itd.). Uz to,  ne piše seminarske radove i zadatke studentima niti im daje bilješke.  

Tutor za sve

Postoji nekoliko vrsta tutorstva koje se razlikuju u smislu vrste ili oblika pomoći kao i toga kome je pomoć upućena. Opisujemo samo nekoliko.  

Uvodno tutorstvo

Predviđeno je za brucoše ili pridošlice kako bi im pomoglo da se prilagode na svoj studentski život i da se integriraju u novo obrazovno okruženje.

Predmetno tutorstvo

Služi kao dodatna pomoć studentima u razumijevanju i učenju osnova iz pojedinih predmeta.

Tutorstvo studentima s invaliditetom

Pomaže studentima s posebnim potrebama da se lakše prilagode i integriraju u studentski život i rad. Tutor im pomaže i u onim studijskim aktivnostima koje ne mogu samostalno obavljati.

Tutorstvo za strane studente

Tutor pomaže stranim studentima pri dolasku u Sloveniju u svladavanju kulturnog šoka i navikavanju na novo okruženje.

Tutorstvo za obaveznu praksu    

U ovom obliku tutorstva studentu se pomaže u pronalaženju i organiziranju obavezne studijske prakse.

Gdje pronaći tutora?

Tutorstvo je prisutno na većini fakulteta. Tutor obično sa svojim tutorantima komunicira putem maila ili telefona. Kontakte možete naći na web stranicama svake obrazovne ustanove.

Biti tutor znači prednost

Ako ste komunikativni, organizirani, strpljivi, radite s ljudima i više niste brucoš, možete se prijaviti na poziv studentskog tutora, koji se obično objavljuje na kraju semestra. Ako ispunjavate kriterije za izbor i odabrani ste na pozivu za dostavu prijedloga projekata, morate pohađati obuku za tutore prije početka akademske godine.

Biti tutor i pomagati studentima je prednost, jer  na većini fakulteta mogu tražiti tutorstvo kao izborni predmet za ECTS bodove. I ono zadnje, ali ne najmanje bitno, kroz praksu tutorstva, nauči se puno i steknu se važne kompetencije za rad s ljudima, koje se isto tako mogu uvrstiti u CV, čime se stječe prednost na tržištu rada.                                                                               

Izvor:  www.uni-lj.si/studij/osnovne_informacije/tutorstvo/