Morate nešto promijeniti u svojoj karijeri? Ne znate kako? Nekoliko koraka koji će vam olakšati proces

Morate nešto promijeniti u svojoj karijeri? Ne znate kako? Nekoliko koraka koji će vam olakšati proces

 

Dođeš tako do jedne točke u životu kada zastaneš i pomisliš – okej, to je to. Moram nešto promijeniti. Ne mogu više ovako. Želim nešto drugo.

Prije nego što se zarobiš mislima poput: ''Je li to normalno?'', ''Ali ja imam već 40.'', ''Sada je gotovo'' i slično, odmah ćemo te preduhitriti i reći da je skroz normalno, da to što imaš 40 ne znači da je život stao i da ništa nije gotovo jer imaš još puno godina života pred sobom kojeg ne želiš tratiti na posao koji ne voliš, na karijeru koja nije za tebe ili fakultet u kojem se ne vidiš.

1.       Analizirajte posao na kojem se trenutno nalazite i razmislite zašto želite promjenu

Osvrnite se oko sebe i razmislite gdje ste trenutno, kako sve to utječe na vas, što vas smeta i koji bi bio glavni razlog zbog čega osjećate da ovo nije za vas. To može biti okolina, opis posla, politika i organizacija tvrtke u kojoj radite, poslodavac…

Napravite si stupce ZA i PROTIV te sve zapišite na papir. Od najmanje sitnice do stvari koja vam predstavlja najveći razlog za promjenu.

Kada si definirate što točno želite, a što ne…bit će vam lakše izbjeći iste zamke u budućnosti.

2.       U čemu ste dobri?

Također, vrlo je bitno definirati ono u čemu ste dobri. Moramo biti svjesni svojih znanja, vještina, sposobnosti i talenata. Analizirajte područja u kojima biste htjeli napredovati i u kojima vam je potrebno još dodatnog znanja. U ovom koraku je vrlo važno da budete objektivni.

Zaboravite ono za što smatrate da bi bilo idealno.

3.       Zaboravi na ono što drugi žele

Važno je ono što vi želite za sebe i ono što smatrate da bi bilo najbolje u vašem slučaju. Zaboravite na ono što drugi očekuju od vas. Na kraju dana, samo vi vidite pravu/pravog sebe.

4.       Pokreni se!

Kreni...raspitaj se, kreni podizati knjige iz knjižnice, pogledaj nekoliko podcasta na temu koja te zanima, UPIŠI TEČAJ/EDUKACIJU, razmijeni mišljenja i iskustva s ljudima iz te branše…

Ako su vam za posao potrebne nove vještine i nova znanja, uvijek je najbolja opcija uložiti kako biste naučili od profesionalaca. Ako i niste u novčanoj mogućnosti uložiti, uvijek postoji opcija besplatnih internetskih tečaja te opcija upisa u programe obrazovanja putem vaučera za besplatno obrazovanje.

Ako ste došli do 4. koraka i ne znate gdje tražiti i što dalje, javite se Učilištu Studium za pomoć.

Pogledaj više o opciji vaučera za besplatno obrazovanje.