Potvrdila znanost: Ovo je dob u kojoj muškarci (konačno) sazrijevaju

Na temelju studija koje su se provodile od prošlog desetljeća ovog stoljeća zaključeno je kako je prosječan period potpunog sazrijevanja žene, dob od 32 godine. To znači kako su do tada žene već usvojile ne samo norme ponašanja koje su im nametnute već su ih naučile diferencirati u skladu s vlastitim iskustvom i potrebama. Naučile su odgovorno ispunjavati svoje obaveze, mijenjati oblike ponašanja sukladno određenim situacijama, donositi odluke, zadavati si ciljeve. Upoznale su sebe, svoje snage, ali i slabosti te si same izgradile alate kojima jačaju vlastiti karakter.

Muškarci u tome kaskaju čak jedanaest godina! Dokazano je kako, u prosijeku, tek u dobi od četrdeset i treće godine života sazrijevaju. No niti taj prosjek ne garantira uspješno ili potpuno odrastanje. Ljudi se teško mijenjaju, a ako od njih nije tražena prilagodba komunikacije ili stava o pojedinoj situaciji i odgovornosti, neće imati potrebu razvijati se.

Ova vijest, u nekim slučajevima, ima i pozitivan aspekt. Naime, muškarci koji zadrže afinitete prema dječjem ponašanju, često su slobodna duha i mogu pozitivno djelovati na partnerski odnos. U njega unose širinu razmišljanja koja još propituje granice i svojim djelovanjem potiču partnere na oslobođenje svojih skrivenih želja ili potrebe za drugačijim od rutinskog. Jedna do tri osobe istaknule su kako je nezrelost jednog partnera uglavnom pogodna pri ranom odgoju djece, jer se na drugačiji način povezuju i uče zajedno dijete različitim vrijednostima u opuštenijoj atmosferi.

Muškarci i žene koji su sudjelovali u istraživanju izrazili su i svoja mišljenja o terminu zrelosti. Naime, upravo su muškarci bili skloniji definirati se kao nezreli uz potpuno faktično prihvaćanje tog stanja. Čak svaki četvrti muškarac vjerovao je kako je „potpuno nezreo“. Neki su to gledali kroz prizmu šale, dok su drugi to shvaćali kao karakternu manu uz vjerovanje kako na njoj trebaju poraditi.

Žene su pak sebe puno češće karakterizirale kao „odrasle“ u vezi, a posebno su se požalile na nemogućnost muškaraca u artikuliranju vlastitih emocija. Kao jedan od većih problema ili oblika nezrelosti na koji su naišle navele su nedostatak kontrole muškaraca u ispoljavanju određenih fizičkih manifestacija: poput šala na podrigivanje ili ispuštanje vjetrova. A slijedili su: neodgovorna i prebrza vožnja, nezdrava prehrana i nedostatak interesa i vještina u kuhanju, neodgovorno ponašanje tijekom noćnih izlazaka, konzumacija pića te igranje videoigara.

Samo 3 od 10 žena priznale su kako su prekinule vezu jer nisu mogle podnijeti nezrele smicalice i reakcije svog partnera, a oko 46% žena je bilo u vezi u kojoj su se osjećale kao da se igraju roditelja i dovode se do točke tetošenja partnera koja prelazi njihove osobne granice.

Izvor: sensa.hr