Di su pare? U nišama, ne u svaštarenju

Di su pare? U nišama, ne u svaštarenju

 

Biste li radije znali o svemu pomalo ili bili 100% stručni u samo jednoj stvari?

Generalisti  češće dobivaju posao, specijalisti ga češće dobro naplate.

Dok sam počinjala raditi u digitalnom marketingu, kao i mnogi sam htjela znati sve! Pa sam radila social media marketing, FB oglašavanje, upoznavala se s Google oglasima, SEO-om, email marketingom, a onda naravno valja znati štogod i o analitici, web dizajnu, CMS-ovima, online prodaji... pokušavaš tako sve stići i naučiti pa pregoriš. Nema šanse da sve znaš na profi razini. Možeš to razumjeti, ali ne i znati.

Iako je potrebno poznavati osnove i razumjeti sva polja određene branše kako bi mogli kvalitetnije surađivati s drugima i pametnije raditi svoje posao, da bi u nečem bio vrhunski, tome nečem se moraš posvetiti.

ODABERI NIŠU.

Kad odabereš nišu i posvetiš se tome, fokus ti je na jednoj stvari pa samim time i brže učiš. Imaš više vremena, možeš više toga pročitati, naučiti, isprobati... što više radiš u tome, više znaš što (ne) raditi, a to ti iskustvo daje stručnost.

Gladwell je govorio kako vam treba 10.000 sati da bi u nečem osoba postali stručni.

To je otprilike 5 godina rada, ako pretpostavimo da radite 40 sati tjedno.

No već s 1500 sati ste na dobrom putu da postanete top stručnjak.

Da bi osoba postala pilot za aviokompaniju, treba joj 1500 sati letenja. To je oko 37 tjedana (godina ih ima 52). Dakle, treba vam manje od godine dana predanog rada da u nečem krenete biti dobri.

Stručnjake više plaćamo.

Mnogi od nas mogu doma popraviti sitnice, al za bitne stvari zoveš stručnjake. Ista stvar je s bilo kojom vrstom posla, kad zagusti, plaćaš stručnjake. Što je uža niša, to je manje stručnjaka na tržištu, a upravo tu leže pare - u nedostupnosti.

I hitne intervencije plaćaš skuplje.

Iako već na samom startu karijere možete postati stručnjak u nekoj niši, moja je preporuka da se ne zabijete isključivo u tu jednu nišu odmah već da istražite cijelu branšu, upoznate se s tržištem i potrebama te postojećom konkurencijom.

Zašto? Da ne odaberete krivu nišu.

Kriva niša nije pogrešna niša. Pod krivom nišom mislim na zasićenu nišu, kao što je social media management za npr. Facebook i Instagram. Tu je zarada kao community menadžera bila sjajna u početku, a onda su svi postali CM-ovi.  Puno je tu posla, posebice oko korisničke podrške i vođenja zajednice, a budžeti su nikakvi „jer svi to znaju.“

Niše su isplativije, ali i rizičnije, mogu lakše nestati.

Sad je odlično biti TikTok stručnjak jer se traže poznavatelji te mreže, a što ako TikTok zabrane ili mu se dogodi neka druga nesreća? Što ako odjednom svi budu stručnjaci baš za TikTok, kao što su postali za Facebook?

Promjene se događaju brzo i nerijetko iznenade.

Umjetna inteligencija napravila je kaos krajem prošle godine i početkom ove za mnoge stručnjake. Ilustratori su dosta pogođeni jer AI sve bolje stvara vizuale.

Kreativni pisci također. ChatGPT može napisati tekst u 60-ak sekundi, a onda ga treba „samo provjeriti“.

Ako vaša branša još nije pogođena i vaša niša nije ugrožena, znajte da se to se može promijeniti sutradan. Zato kad postanete stručni u jednoj niši, polako si otvarajte vrata prema drugoj, ona koja se pojavljuje, tako da budete uvijek u prednosti.

Naporno je stalno učiti, ali kako kažu "Puno je prostora, a najveći prostor je onaj za napredak."

 

Barbara Slade Jagodić
www.slade.hr